latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:43 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Прекомјерна потрошња воде у Бањалуци упркос апелима

Штаб за ванредне ситуације града Бањалука анализирао је данас ситуацију са водоснабдијевањем.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да "изазове са водоснабдијевањем има око четири одсто становништва на подручју Бањалуке".

- Све наше службе су у приправности и град се добро носи са ситуацијом, до које је дошло усљед високих температура које су довеле до несташице воде у неколико бањалучких насеља. У овом тренутку са изазовима се суочавају насеља Верићи, Поткозарје, висинске зоне Пискавице, Драгочаја, Пријаковаца и Куљана - рекао је Станивуковић.

Он је навео да су све надлежне службе ангажоване и да предузимају све мјере како би се стање одржало стабилним, али је упркос апелима томе и даље евидентна прекомјерна потрошња воде.

- Потрошња је и даље повећана, а стабилизацију можемо очекивати тек са смањењем температура које се очекују од недјеље - рекао је он.

Када је ријеч о новим мјерама, Станивуковић је рекао да је на данашњој сједници донесена и наредба о поступању по плану приправности првог степена, која подразумијева дежурства у трајању 24 часа.

- Сва градска предузећа и установе - Водовод, Центар за социјални рад, Цивилна заштита имаће стална дежурства и бити на располагању суграђанима 24 часа, а контакт телефоне моћи ћете пронаћи на званичној страници Града. Осим тога, Цивилна заштита обићи ће сва домаћинства која се у овом тренутку суочавају са несташицом воде и по потреби им обезбиједити довољне количине питке воде - рекао је Станиовуковић, додајући да ће Штаб наставити да прати ситуацију и у складу са стањем предузима неопходне мјере.