latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:29 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од свирепог убиства Срба у сребреничком селу (ВИДЕО)

У сребреничком селу Ратковићи обиљежене су 32 година од убиства 24 Срба које су свирепо убиле муслиманске снаге из околних села и Сребренице.
Парастос, Ратковићи код Сребренице - Фото: РТРС
Парастос, Ратковићи код СребреницеФото: РТРС

Већина страдалих били су цивили, а убијени су у својим кућама и двориштима. Свједоци умиру, трагови се бришу и питање је да ли ће неко од преживјелих дочекати да Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају неког починиоца овог злочина.

Милија Станојевић свједок је напада на село Ратковићи. 1992. године имао је 16 година када је стао на браник отаџбине. Тог јутра био је на стражи.

- То је била вриска, говорили су "`ватајте их живе"... Само сам успио да улетим у кућу и да кажем мајци "бјежи", а за мном не иди - прича Станојевић.

Муслиманске формације из правца Сребренице, али и комшије и правца Осмача, напали су село. Од 24 убијених 22 су били цивили, углавном старци. Милану Станојевићу на кућном прагу убили су брата.

- По причи моје снаје Радинке, нашла га је мртвог, сав разнесен, чак је чула вику "Никола предај се, нећемо ти ништа". Значи, то су били људи који су га познавали, комшије - каже Станојевић.

Село Ратковићи познати су и по томе што је овдје настао снимак Добрине Продановић, мајке која у руци држи лобању убијеног сина Живана. Та фотографија, међутим, лажно је приказана је као документ о страдању Бошњака.

- Знамо да су Ратковићи прва подвала српском народу када је у притању западна пропаганда, јер је Добрина Продановић представљена као мајка муслиманка - каже предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић.

Фото: РТРС

Начелник Сребренице Младен Грујичић додаје да је ово једаљн од доказа западне пропагане.

- Како вријеме одмиче, долазимо до доказа да су и живи људи сахрањени у Меморијалном центру, зато се и пожурило са доношењем срамне резолуције, а геноцид је почињен над српским народом јер је све учињено намјером да се затре српско сјеме, али у томе се није успјело - каже Грујичић.

Злочинци, припадници Армије тзв. Републике БиХ, попалили су све куће у селу. Ратковићи су само једно у низу српских села у околини Сребренице и Братунца које је у првим ратним годинама опустошено.

Како се не би заборавило, централна комеморација и парастос за свих 3.267 убијених Срба овог подручја биће одржано у суботу, 6. јула у Братунцу.