latinica  ћирилица
21/06/2024 |  13:48 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Струја се враћа у домаћинства; Још није познато гдје је дошло до колапса у систему

Република Српска и ФБиХ, али и поједини дијелови сусједних земаља остали су без електричне енергије. Из Електропреноса БиХ речено је да је дошло до тоталног распада електроенергетског система у БиХ.
Далековод (фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH) -
Далековод (фото: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

16.45 - Нинковић: Нема пријављених кварова на енергетским објектима у Српској

Све домаће електране привремено су биле испале из производње, док Независни оператор система Бих није "подигао" мрежу, након чега су потрошачи добили струју. Од јутрос је ван погона и РиТЕ Гацко, због проблема са пумпом за електро напајање, а повратак на мрежу очекује се вечерас - истакао је за РТРС Јефто Нинковић, руководилац службе за оперативно управљање електро-енергетским системом Електропривреде Републике Српске.

15.33Ђокић: Нема прецизних информација која је држава и њен оператор система одговорна за распад преносне мреже

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас поводом нестанка електричне енергије у цијелој БиХ да у овом часу не постоје прецизне информације о томе која је држава и њен оператор система преносне мреже одговорна за распад преносне мреже.

15.05 - Петровић: Стабилизује се снабдијевање струјом широм Српске

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да се на сваких десет минута стабилизује систем у свим општинама у Републици Српској.

15.00 - Погледајте како су грађани Српске реаговали на колапс у снабдијевању електричном енергијом

14.41 - Независни оператор система у БиХ саопштио је да се утврђују околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова. Према првим информацијама, то се десило због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 киловолтних интерконективних водова, што је за посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ.

14.03 - Мазалица за РТРС: Стабилизује се стање, снабдијевање струјом враћа се у функцију

14.01 - Након распада регионалног електро-енергетског система, снабдијевање електичном енергијом враћа се у функцију.

Струја је дошла у Лакташе и више бањалучких насеља, а ускоро ће и у остала мјеста.

Руководилац Оперативног подручја Бањалука у Електропреносу БиХ Срђан Мазалица рекао је за РТРС да је струја пуштена на 110 киловолтној мрежи која се ослања на производне погоне, а ради се и на обезбјеђивању снабдијевања за веће потрошаче.

13.55 - Скоро цијело подручје Црне Горе било је без струје 40 минута, након чега је кренуло постепено укључење.

13.31 - Иако још нису познати тачни разлози распада система, претпоставља се да је узрок преоптерећења на интерконективним 400 kV далеководима у региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем БиХ.

У току су активности на рестаурацији система, просљеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координисаним активностима са оператором система на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са сусједним системима, наведено је из ЕП БиХ.

13.28 - Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је за РТРС да се десио регионални распад електро-енергетског система, али да се очекује врло брзо стабилизација система.

13.10 - У градовима у Републици Српској и ФБиХ, у којима је нестало електричне енергије, не раде семафори и саобраћај се одвија успорено и отежано.

13.05 - Иако још нису познати тачни разлози распада система, претпоставља се да је узрок преоптерећења на интерконективним 400 kV далеководима у региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем БиХ.

У току су активности на рестаурацији система, просљеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координисаним активностима са оператором система на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са сусједним системима, наведено је из ЕП БиХ.

12.58 - Због испада на мрежи Црногорског електродистрибутивног система без напајања је скоро цијело подручје Црне Горе", саопштено је из ЦЕДИС-а.

Црногорски медији јављају да струје нема у Будви, Бару, Рисну, Подгорици, Зети, Жабљаку, Пљевљима, Плаву, Гусињу...

Лист Побједа пише да је избио пожар на једном далеководу и да се не зна када ће проблем бити ријешен.

12.55 - Цијела Далмација остала је без струје. 

Без електричне енергије су остали Сплит, Омиш, Макарска, Дубровник и Жупа Дубровачка, Каштела, Солин, Водице, Првић, Задар, Стариград Пакленица, као и бројна острва.