latinica  ћирилица
21/06/2024 |  12:09 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Проширити сарадњу академских мрежа Српске и Србије

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да ће у наредном периоду бити проширена сарадња републичке академске мреже са таквом мрежом у Србији, укључујући и друге области.
Састанак Будмира и Ристића - Фото: СРНА
Састанак Будмира и РистићаФото: СРНА

Будимир је након састанка са министром за информисање и телекомуникације Србије Дејаном Ристићем у Бањалуци рекао да је Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске преузела дио ресора за информационо друштво и да постоји низ поља на којима може бити остварена сарадња са ресорним министарством у Србији.

- Од проширења наше ИТ инфраструктуре до прављења дата-центра и свих оних ствари у којима је Србија већ много одмакла. Гледаћемо да и капацитете, искуства и помаке које Српска има подијелимо са Србијом - истакао је Будимир.

Он је нагласио да се планира сарадња у свим могућим областима кроз заједничко искуство, те кроз експертски дио у области информационе безбједности.

Ристић је поручио да су пописане идеје и ходограми о реализацији, док се први састанци на експертском нивоу очекују почетком јула.

- Радимо оно што јесте повезивање и јачање ресурса Србије и Српске у области телекомуникација, ИКТ сервиса, електронских сервиса, академске мреже и много тога другог што има за циљ да да снажан допринос даљем развоју научноистраживачке дЈелатности и високог школства у Српској - рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, јачањем постојећих ресурса и стварање нових у области ИТ ствара се заједнички простор, користе се заједничка знања и искуства.

Он је рекао да је Република Српска у појединим сегментима и те како напредовала и у односу на Србију.

- Тако да, знање неће стизати само из Србије, него и из Српске ка Србији, као и искуства и примЈери добре праксе. Тако да учимо једни од других и то учење је лИЈепо зато што браћа уче од браће и заједно снажимо оно што јесте идеал и циљ свих нас, а то је заједништво - оцијенио је Ристић.

Он је навео да се министарства као два тима труде да заједно дају снажан импулс свеукупном развоју у области, привреде, просвјете и научноистраживачке дјелатности.

Говорећи о везама између Српске и Србије, Ристић је рекао да је, осим симболичног и манифестационог нивоа, важно радити на практичном нивоу и јачању система и различитих аспеката у области оба министарства.

- До краја Љета и почетка јесени имаћемо и прве конкретне резултате и њима се посебно радујем, а сви ти резултати имају за циљ да олакшају и побољшају рад наших колега у просвЈети, начноистраживачкој дЈелатности и привреди. Идемо конкретно са мало приче, а пуно рада - поручио је Ристић.