latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:49 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Будимир: Срби изнад свих кад су обједињени

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да Декларација усвојена на Свесрпском сабору представља акцелератор који динамику сарадње и досадашњих односа Српске и Србије подиже на нови ниво, као и да оно што историја и данашњица уче јесте да српски народ то не користи против, већ за унапређење односа са свима другима.
Жељко Будимир - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељко БудимирФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Будимир је истакао да у БиХ било какво српско или свесрпско повезивање не одговара.

Он је нагласио да су Срби изван Србије - у Хрватској, БиХ, Црној Гори, Сјеверној Македонији требали и раније да се сусретну и одговоре на све притиске и покушаје доминације над њима.

Сада је циљ, истакао је Будимир, да пуни спектар капацитета комплетног српског корпуса даје одговоре на историјске, техничке, политичке, експертске изазове.

- То је циљ и то је оно што плаши све друге, јер знају да кад су Срби обједињени око било чега, да су изнад свих - рекао је Будимир за Срну.

Он је напоменуо да је до сада често злоупотребљавана прича о 9. јануару, те поручио да не може разумјети политичаре у Српској који су насјели на такве јефтине флоскуле.

Будимир је подсјетио да је 9. јануар Дан Републике и регулисан законом.

- То је један од светих датума Републике Српске, као што је и Сретење свети датум за свесрпски народ. То је дан српске државности - нагласио је Будимир.