latinica  ћирилица
21/06/2024 |  09:17 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Видовић: Заједнички излазак Српске и Србије на међународна тржишта је добра ствар

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је заједнички излазак Српске и Србије на међународна финансијска тржишта, како је то предвиђено Декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору, добра ствар за Републику Српску јер, имајући у виду њену величину, често није у прилици да сама изађе на међународно тржиште.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је истакла да ће, по усвајању Декларације у скупштинама Српске и Србије, ресорна министарства двије републике заједнички правити оперативне планове како би се реализовали и рјешавала питања и циљеви наведени у том документу.

- У Декларацији је наведено доста тога шта ће заједнички да раде Српска и Србија у наредном периоду, гдје је, између осталог, област финансија. Наши закони када су у питању финансије су углавном коресподентни са законима Србије из те области. Јако је добро да се у наредном периоду разрађује модел да заједнички наступамо и радимо, имамо више међусобног промета и да у платном промету будемо јединствени - навела је Видовићева.

Она је најавила да ће Република Српска учествовати на "Експу 2027", који ће се одржати у Београду, са свим својим капацитетима "колико буде могла".

- Сигурно знам да ће Српска, ефекте у смислу економских параметара и развоја, те промета робе и повећања бруто домаћег производа, осјетити све бенефите у том дешавању - нагласила је Видовићева за срну.

Она је констатовала да је "Експо 2027" нешто револуционарно што ће се десити у овом дијелу Европе, поготово на Балкану, и што ће имати много позитивних ефеката не само на Србију, него и на окружење.