latinica  ћирилица
21/06/2024 |  08:56 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Латиновић: Битка за Коридор најзначајнија побједа Војске Републике Српске

Битка за Коридор 1992. године најзначајнија је побједа Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату и изузетно војничко остварење, које се издваја од свих осталих у том херојском добу српске историје, изјавио је професор историје Горан Латиновић.
Горан Латиновић - Фото: РТРС
Горан ЛатиновићФото: РТРС

Том побједом, нагласио је Латиновић, практично је створена Република Српска, јер је остварена њена територијална цјеловитост и омогућено да држава функционише у свим својим елементима, па макар и у отежаним условима које рат неминовно доноси.

- Битка за Коридор 1992. представља битку за Републику Српску у пуном значењу и та величанствена побједа не смије бити заборављена - нагласио је Латиновић за Срну.

Према његовим ријечима, та битка је и у симболичком и у стварном значењу дала пуни смисао Војсци Републике Српске и обезбиједила јој трајно мјесто у цјелокупној историји српског народа и његове борбе за опстанак на вјековним огњиштима.

- Војска Републике Српске биће упамћена по многим побједама од 1992. до 1995. године, било да је ријеч о офанзивним операцијама којима је ослобађала територије, било да је ријеч о дефанзивним, којима је сламала непријатељске нападе и бранила ослобођену територију - нагласио је Латиновић.

На Дугој њиви код Модриче у недјељу, 23. јуна, биће обиљежене 32 година од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 бораца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.