latinica  ћирилица
21/06/2024 |  07:11 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Свирепи злочин без казне - сјећање на Србе убијене у селу Ратковићи

У сребреничком селу Ратковићи биће служен парастос, прислужене свијеће и положено цвијеће код спомен-крста поводом обиљежавања 32 године од убиства 24 Срба из тог мјеста.
Сребреница: Ратковићи - помен - Фото: СРНА
Сребреница: Ратковићи - поменФото: СРНА

Србе, мјештане Ратковића, од којих су скоро сви били цивили, на свиреп начин у њиховим кућама побиле су муслиманске снаге из околних села и Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице у зору 21. јуна упале су у српско село Ратковићи и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекле у углавном старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Мањи број мјештана успио је да се сакрије и спаси од сигурне смрти захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикаре, остругу и бујад гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није осуђен ни након 32 године.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како је наведено, недостатка доказа.

Ратковићи су прије 30 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у лозу и шибље зараслом селу, за двије и по деценије након рата подигнут је споменик страдалим мјештанима и обновљено је свега осам кућа, али због удаљености и непостојања пута само један мјештанин се вратио у село, а током љета још их неколико долази и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село свједочи још понеки димњак остао иза попаљених кућа и зидине из којих је израсло дрвеће и које нису потпуно зарасла у врзину, шибље и остругу те оштећени споменици и крстови у сеоском гробљу, као и они које су сродници поново подигли својим прецима, јер су зликовци, приликом упада у село, полупали споменике и оскрнавили гробове у намјери да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

Извор: РТРС/СРНА