latinica  ћирилица
20/06/2024 |  22:36 | Аутор: АТВ

Симић: Банкари у Републици Српској су кукавице, занима их само профит

Предсједник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић каже да су банкари у Републици Српској кукавице које занима само профит.
Данијел Симић - Фото: РТРС
Данијел СимићФото: РТРС

- Општа друштвена клима учини то да предсједник Републике Српске не може да прими плату у својој земљи. То је скандал. Ко је онда власт у Републици Српској? Милорад Додик или амерички амбасадор? Ко онемогућава Милораду Додику да прими плату? Наши банкари који су кукавице. Наши банкари који гледају динар, а не своју част и достојанство. Банкарима то није у опису радног мјеста. Они нису људи који су баш часни, гледају само профит, а не неку духовну ствар. Морамо схватити да наша држава треба да направи посебну банку која би исплаћивала нашим руководиоцима плату. Да би све то постигли, морамо да имамо слободу медија. У Републици Српској, тренутно, можемо рећи можда, на двије телевизије с националном покривеношћу, РТРС и АТВ, и још неколико локалних, све остале су под директном или дјелимичном контролом Америке - каже Симић.

Сви медији и сви новинари се плаше да не заврше као АТВ и УНА због чега су пристали да ћуте о темама које нису у интересу САД-а.

- Први Амандман америчког устава је да се не може забранити слобода говора. Други је већ да се не смије забранити ношење наоружања. Често сам у својим колумнама 2005. и 2006. године када је њихов терор био на врхунцу говорио да је крајње вријеме за мало "американизације Републике Српске". Да ми њима радимо, ово што они нама раде, бацили би нам атомску бомбу превентивно. Да не причамо о томе да су нас касапили осиромашеним уранијумом, гасили основна права итд. О свему томе нисмо могли да причамо јер су гушили слободу медија. Добро памтим када у то доба напишем нешто против ОХР-а, па дође писмо од њих како вас уредници гледају с мржњом - каже Симић.

О образложењу САД за санкције

- Чини се можда да је та особа заступала интересе Милорада Додика. Што се тиче америчког Министарства, то није потребно доказати. Неко је рекао да се чини да је то тако и стављају некога под санкције - каже Симић.