latinica  ћирилица
20/06/2024 |  19:37 | Аутор: СРНА

Додик: Неће проћи идеја Бошњака да Српска буде протоколарна љуштура

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће неће проћи идеја Бошњака да Српска буде протоколарна љуштура, те истакао да Република Српска није спремна да иде испод онога што је записано Дејтонским споразумом.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Срби нису уништили Дејтон. Нисам ја увео војску, судове, индиректне порезе, обавјештајну службу и шта још не. То не пише у Уставу БиХ и зато кажем да не можете да кршите Устав и правилнике - рекао је Додик.

Он је истакао да код Срба важи увјерење да у БиХ не могу да очувају своја права.

- То сви мисле, осим неколико плаћеника у невладиним организацијама који ће нешто друго рећи, али они нису релевантни - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да никада ниједног Бошњака није забољела глава од неке његове изјаве, те подсјетио да су Бошњаци до његовог доласка на власт кроз Српску морали пролазити под пратњом.

- Република Српска њима гарантује сва права и ја се борим за то да њихов живот буде стабилан и сигуран у Српској. Осуђујем сваког ко би насрнуо на имовину или на човјека зато што је другачији и то ће тако остати - поручио је Додик.

Додик је рекао да не види проблем што је у Декларација са Свесрпског сабора наведено да су Срби јединствен народ са јединственом културом.

- Нема разлога нико да се плаши тога", рекао је Додик.

Он је поновио да је због резолуције о Сребреници потребно повући Златка Лагумџију са позиције амбасадора БиХ у УН, смијенити министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, те утврдити политичку одговорност бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића који је потврдио да су тајно радили на томе.

- Послије тога треба да афирмишемо оно што смо договорили, а то је да направимо аутоматизме везане за средства и пројекте и да се нико никоме у то не мијеша - рекао је Додик за Аваз телевизију.

Он је нагласио да постоји прописана процедура како БиХ излази са спољополитичким ставовима ван земље која се не поштује.

- Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић никада није отишла у иностранство и износила своје ставове и говорила да је то у име БиХ, као што је радио Бећировић. Ни ја то нисам радио као члан Предсједништва. Поштовао сам то - подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је указао да бошњачка страна већ 16 година не дозвољава изградњу гасовода кроз Републику Српску, док је он потписао шта је требало за Федерацију БиХ и да не спречава те ствари, као што није спречавао реконструкцију тузланске болнице.

Осим тога, каже Додик, опструише се и договор о расподјели нераспоређених средства са рачуна Управе за индиректно опорезивање, што је глупо, с обзиром да у оваквим околностима стоји 500-600 милиона.

Додик је навео да ће странке "тројке" све то осјетити на изборима.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ са странкама "тројке", Додик је навео да је тада било важно да се смијени некадашњи директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, који је, како је рекао, био спреман да организује структуру да побије једно 30 Бошњака и по 10 Срба и Хрвата како би на тај начин очувао владавину породице Изетбеговић.

- То нам је било важно. Спасили смо главе многим слободномислећим људима у Сарајеву. Само је фалио корак да уђу у егзекуције. Тако да смо у том погледу нешто урадили и мислим да и ово што сада у БиХ функционише на овом нивоу јесте прича о томе да имамо једну професионалну структуру која ради свој посао - навео је Додик.

Предсједник Српске је указао да је комплетно политичко и војно руководство Срба осуђено за прошли рат, што је чисто политички мотивисано, а да су злочини над Србима остали некажњени, иако постоје свједоци који су говорили да је бошњачки ратни командант у Сребреници Насер Орић клао и вадио очи Србима, те је ослобођен и шепури се по Сарајеву.

- Нисмо уважени овдје. Крећем се сваки дан међу различитим круговима од мојих сељака до интелектуалаца, и могу рећи да код Срба важи увјерење да је у БиХ немогуће да очувају своја права - рекао је Додик.