latinica  ћирилица
20/06/2024 |  19:01 | Аутор: РТРС

Сарадња са Србијом на увођењу електронске грађевинске дозволе у Српској

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник разговарао је са министром информисања и телекомуникација Србије Дејаном Ристићем о увођењу електронске грађевинске дозволе у Српској.
Бојан Випотник - Фото: РТРС
Бојан ВипотникФото: РТРС

Випотник је рекао да су на састанку размијенили искуства из ресорних области министарстава, а нарочито су се осврнули на дигитализацију процеса.

- Србија је дигитализовала издавање електронске грађевинске дозволе. То је процес који очекује нас и у многоме ће нам помоћи искуства Србије у погледу легислативе и оптималних техничких рјешења - изјавио је Випотник након састанка у Бањалуци.

Захвалио је Ристићу за брзу узвратну посјету која је договорена на билатералним састанцима који су претходили недавној заједничкој сједници влада Србије и Српске у Београду.

Ристић је рекао да током његовог дводневног боравка у Бањалуци настављају и конкретизују договоре који су у радној верзији дефинисани током претходних састанака у Београду.

- Радимо на преношењу знања, искустава и ресурса које Република Србија има у области дигиралне агенде, телекомуникација, ка Републици Српској. Желимо да уштедимо време и ресурсе, да дамо снажан допринос јачању читаве дигиталне агенде у Српској, те јачању и релаксирању бројних процеса и процедура унутар Српске које треба да допринесу даљем, пре свега, привредном развоју - истакао је Ристић.

Он је потврдио да је приоритет сарадње електронска грађевинска дозвола, али и низ других електронских сервиса.