latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:45 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро приједлог разграничења са ФБиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће бити финализован приједлог у којем ће бити предложено политичко разграничење са Федерацијом БиХ, те да ће једног дана распад БиХ постати чињеница.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Американци без обзира колико би били зли, направили су границу између ентитета и поставили ту линију да не морамо да се свађамо око ње - рекао је Додик за Аваз телевизују.

Он је подсјетио да је Европа, која је на почетку покушавала да спасе Југославију, на крају прва подржала њен распад.

- Једног дана ће распад БиХ постати чињеница уз огромне напоре странаца који ту нешто чине. Бошњаци су погријешили зато што нису као највећи и најодговорнији народ у БиХ са Србима и Хрватима видјели како даље и шта треба. Мислим да гријеше ако мисле да БиХ може бити успјешна без неке врсте задовољења Срба и Хрвата - навео је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да није ни за какво друго раздруживање, осим за мирно.

- Политички и територијално се раздружимо. Остаће три до пет година монетарни и фискални систем. Одвојићемо двије службе да се стално не би причало шта коме припада од ових индиректних пореза. Остаје конвертибилна марка и механизам договарања између страна Републике Српске и Федерације БиХ - појаснио је Додик.

Он је указао да тренутно стање не води нигдје, једино у ескалацију неких проблема, поручујући да Срби неће ратовати, али да ће се бранити, у што нико не треба да сумња, јер се у историји нису повлачили.