latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:15 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Додик на Симпозијуму у Братислави: БиХ примјер кршења владавине права, велике силе погазиле Дејтон (ВИДЕО)

Нелегитимни Кристијан Шмит својим дјеловањем угрожава функционисање укупног правног и уставног система БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, учествујући на симпозијуму "Братислава - престоница мира", која је одржана под покровитељством замјеника предсједника Националног савјета Словачке.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је учесницима симпозијума указао на кршење међународног права од стране политичког Сарајева и појединих амбасадарова у БиХ.

Предсједник Републике још једном је истакао да се противи увођењу санкција Русији, због чега је руководство Српске изложено притисцима, али и санкцијама.

Европа и најгласнији заговорници демократских слобода и права, давно су одустали од вриједности за које се начелно залажу - ово је предсједник Српске пренио учествујући на симпозијуму "Братислава - престоница мира".

Највидиљивије је то на примјеру БиХ гдје се крше сви постулати владавине права. Бирање и именовање високог представника јасно је дефинисано Дејтонским споразумом. Међутим, велике силе су, каже, све то подредиле својој моћи и погазиле оно што у Дејтону пише.

- Само је америчка амбасада, подржана британском и њемачком овдје увела једног странца Шмита, и рекла да је он високи представник. Он данас мијења одлукама законе, он уводи допуне закона, он угрожава функционисање укупног правног и уставног система и све оно што можемо да видимо као декаденцију од раније речене вриједности Европске уније - рекао је Додик.

На све то, Европска унија и западне земље ћуте, рекао је Додик. Учеснике симпозијума упознао је и о парадоксу да се због Шмитове одлуке, против њега води судски поступак.

Страни интервенционизам јасно се огледа и кроз дјеловање Уставног суда БиХ, истиче предсједник Српске.

- Од девет судија Уставног суда, три странца Нијемац из Њемачке, Нијемац из Швајцарске и Албанац из Албаније који заједно са два Бошњака муслимана у БиХ доносе све одлуке и мијењају уставни и правни политички систем и намећу рјешења која се договоре најчешће у канцеларији америчке амбасаде овдје у БиХ - навео је Додик. 

И док политичко Сарајево и западни спонзори дјелују противуставно, представници Републике Српске који указују на то и не желе да дозволе такво дјеловање, претежно на штету српског народа, бивају санкционисани, рекао је Додик, али и због неувођења санкција Руској Федерацији.

- Санкције које су уведене Русији ми нисмо подржали. Зато смо ми овдје били изложени огромним санкцијама. У овом тренутку читаво руководство Републике Српске је под санкцијама САД јер нисмо дозволили да БиХ уведе санкције Руској Федерацији - истакао је Додик.

Све то довело је свијет у велики неред из чега ће произаћи нови мултиполарни свијет који ће замијенити униполарност. Додик каже да се на територији Украјине одвија глобални сукоб представника колективног Запада против Руске Федерације што је, истиче, свима постало јасно.

- И ова ситуација везана за сукоб у Украјини продукт је те жеље Запада да овлада ресурсима, само сада то раде на савременији начин него што је рађено прије, путем оружаних напада, од Наполеона, Хитлера и других. Сада се то ради рушењем режима, угрожавањем политичких система и рушењем држава - нагласио је Додик. 

Недостатак ресурса изражен је у Европи, као и недостатак политичких лидера способних да воде самостално Европску унију. Због неразумних одлука да се укључе у сукоб са Русијом, зарад америчких интереса, највеће посљедице сукоба у Украјини, сматра Додик, имаће управо Европска унија.