latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:02 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Српска финансијски стабилна, а изјаве "душебрижника" о банкроту, демантују приходи (ВИДЕО)

Ево како је Влада одговорила на вишемјесечне политичке и економске притиске. Данас је усвојила консолидовани извјештај о извршењу буџета за први квартал ове године. Укупни приходи већи су за 127 милиона у односу на расходе. Када је ријеч о задужењима, отплата је већа за 76 милиона марака. Република Српска рачуна и на 30 милиона дуга од Управе за индиректно опорезивање, чију наплату спречава Суд БиХ који не поштује властиту одлуку.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Република Српска финансијски је стабилна, а изјаве "душебрижника" о банкроту, демантују приходи који за прва три мјесеца ове године износе милијарду и 344 милиона, што је за 127 милиона више у односу на расходе за исти период. Консолидовани приходи и расходи, не само буџета, него и осталих фондова којих има још пет - приходи су такође већи, потврдила је министарка финансија Српске.

- Приходи су били милијарду 525 милиона, расходи милијарду 316 милиона, значи приходи су већи од расхода за 210 милиона. Разлог овоме што увијек трошкове мање ми дајемо на располагање у првој половини године док видимо како ће се буџет пунити и то је наравно политика буџета сваке године - рекла је министарка финансија Зора Видовић.

Кад је ријеч о задужењима, Српска је вратила 206 милиона марака - отплата је већа за 76 милиона марака. Већ се назиру финансијски резултати за други квартал.

- У другом тромјесечју које је већ и оно при крају раст прихода је био нешто бољи тако да у суштини и на 30.06. отприлике, буџет ће остварити своје приходе које је планирао - изјавила је Видовић.

Планирани су приходи и од наплате дуга индиректних пореза, али је Суд БиХ поново ставио рампу Републици Српској, пролонгирајући принудну наплату дуга од 30 милиона марака на још годину дана. Одлука је политичка, каже министарка Видовић али ће Српска, упркос притисцима, сачувати финансијску стабилност.

- Федерација је добила 30 милиона више средстава на терет Републике Српске врло једноставно ту пресуди извршити. Али ево то је све политички притисак на Републику Српску а ево видите са тих 30 милиона он траје пет година - додала је Видовић.

Да одавно погажено право и правосуђе БиХ ради по диктату странаца, поновио је и предсједник Владе Радован Вишковић.

- И вјероватно су у датом моменту ту одлуку донијели и онда је неко реко – шта сте ви то донијели, ето ми судије ми смо мислили, немате ви шта да мислите сад то морате држати у некој завезаној врећи - наглсио је Вишковић.

Званичници Српске упозоравају да би сценарио одгађања сопствене одлуке од стране Суда БиХ могао да се понови и наредне године. Из Српске подсјећају да ова средства од 30 милиона, припадају Републици Српској и њеним локалним заједницама.