latinica  ћирилица
20/06/2024 |  15:57 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Љубојевић: Поглавари Исламске заједнице промовишу унитарну БиХ и звецкају оружјем

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић истакла је да Бошњаци никада нису добили могућност да се политички развијају, дјелују и раде заједно са Србима и Хрватима у БиХ, јер све што су чинили и чине није могло проћи без одобрења Исламске заједнице чији врховни поглавари звецкају оружјем.
Ања Љубојевић - Фото: РТРС
Ања ЉубојевићФото: РТРС

Реагујући на изјаву бившег поглавара Исламске заједнице Мустафе Церића да је "Зукан Хелез политичар који је у овом тренутку најкориснији, најјаснији, најхрабрији", и да "иде стално корак унапријед у односу на оно што би српска политика могла да каже", Љубојевићева је рекла да су политичке поруке у којима он хвали и велича ратнохушкачку политику Хелеза забрињавајуће и захтијевају озбиљан став и рекацију међународне заједнице.

- Сувишно је и говорити каква је то Хелезова 'храброст' коју тако ватрено хвали Церић, али ове поруке бошњачких вјерских поглавара су озбиљно упозорење свима да Исламска заједница не подржава сарадњу и разговоре са Србима и Хрватима, јер је њима једини циљ унитарна, исламска БиХ - нагласила је Љубојевићева.

Она је указала да само најрадикалнији босански муслимани, који настоје да оживе унитарну исламску државу Алије Изетбеговића, имају подршку вјерских вођа што говоре и њихове сталне похвале упућене Денису Бећировићу и Хелезу.

- Бивши реис требао би да буде свјестан реалности и уставног уређења БиХ и да промовише добре односе међу народима и дијалог, на основу узајамног поштовања, а не да позива на још већу мржњу - истакла је Љубојевићева.

Што се тиче Церићевог мишљења да је, како каже, предсједник Србије Александар Вучић проблем, Љубојевићева је поручила да предсједник Србије није проблем за БиХ, и никада то није био, већ су проблем они који желе да остваре унитаристички пројекат који би у потпуности обесмислио позицију Срба и Хрвата у БиХ.

- Церић и остали који промовишу идеју доминације бошњачког народа и позивају да се то питање актуелизује не желе добро никоме у БиХ, па ни Бошњацима - закључила је Љубојевићева.