latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:27 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Закључке ПИК-а писали бошњачки представници, свако мијешање корак назад за БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да су закључци самозваног тијела /Савјета за имплементацију мира у БиХ - ПИК/ уобичајене флоскуле, форма без озбиљног садржаја и било каквог смисла.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Коментаришући закључке ПИК-а у којима су се обрушили на Републику Српску и њено политичко руководство, Цвијановић је истакла да дјелује као да су закључке писали бошњачки представници или неко ко жели да им се додвори.

- Оптужују Републику Српску за рушење Дејтонског споразума, а затим је позивају да прихвати /Кристијана/ Шмита чије нелегално именовање је плод безочног кршења анекса 10 тог споразума - указала је Цвијановић.

Такође, додала је она, указују на важност поштовања одлука Уставног суда БиХ, а исти тај суд је рекао да високи представници морају бити именовани резолуцијом Савјета безбједности УН, што се у случају Кристијана Шмита није десило.

- Позивају тобоже на поштовање суверенитета, демократских процедура и владавине права у БиХ, а управо су они ти који су све то срушили и обесмислили - констатовала је српски члан Предсједништва БиХ.

Цвијановић је закључила да свако засиједање такозваног ПИК-а и свако мијешање осиљене амбасадократије у унутрашња питања представља корак назад за БиХ, њен европски пут и пријеко потребни дијалог представника свих народа.