latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:06 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Усвојен консолидовани извјештај о извршењу буџета за први квартал

Влада Републике Српске усвојила је данас консолидовани извјештај о извршењу буџета од 1. јануара до 31. марта у коме се истиче да су приходи и примици остварени у износу од милијарду и 344,1 милиона КМ, што је за шест одсто мање у односу на буџет, а за девет одсто више у односу на финансијски план за прва три мјесеца.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Буџетски приходи остварени су у износу од милијарду и 144,3 милиона КМ, што је за два одсто мање у односу на буџет, а за девет одсто више у односу на финансијски план за први квартал ове године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Приходи од директних пореза су остварени у износу од 609,3 милиона КМ, што је за девет одсто више у односу на буџет, а за осам одсто више у односу на финансијски план за први квартал ове године, индиректни порези у износу од 455,3 милиона КМ, што је за девет одсто мање у односу на буџет, а за 12 одстовише у односу на финансијски план за прва три мјесеца.

Непорески приходи су у првом кварталу износили 79,5 милиона КМ, што је за 21 одсто мање у односу на буџет, а за два одсто мање у односу на финансијски план за прва три мјесеца ове године.

Расходи и издаци планирани буџетом на општем фонду у првом кварталу ове године исказани су у износу од милијарду и 217,2 милиона КМ, што је за 15 одсто мање у односу на буџет, а за два одсто мање у односу на финансијски план за први квартал ове године.

Буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину исказани су у износу од милијарду КМ, што је за 17 одсто мање у односу на буџет, а за два одсто мање у односу на финансијски план за први квартал ове године.

Издаци за отплату дугова износе 205,9 милиона КМ, што је у нивоу са износом планираним буџетом,

У првом кварталу ове године задужење је било 130,4 милиона КМ. Из наведених података произлази да је Република Српска у првом кварталу отплатила 76 милиона КМ више него што се задужила, наводи се у саопштењу.

Опширније о сједници Владе прочитајте овдје.