latinica  ћирилица
20/06/2024 |  11:54 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Шобот: Клиника за кардиохирургију УКЦ Српске једна од модернијих

У Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Српске у Бањалуци током двије године постојања изведено је више стотина кардиохируршких захвата. Стручни медицински кадар и савремена опремљеност сврстава је у ред најмодернијих здравстених установа.
Никола Шобот - Фото: Уступљена фотографија
Никола ШоботФото: Уступљена фотографија

Клиника за кардиохирургију УКЦ-а пацијентима пружа најквалитетније здравстне услуге - дијагностичку и терапијску, нехируршку и хируршку.

Одјељење чине четири операционе сале, потребне пратеће амбуланте, те простор за припрему и опоравак пацијената.

Операционе сале су опремљене према свјетским стандардима.

- Пружамо све оне услуге које Универзитетски клинички центар треба да има, а Клиника за кардиохирургију је дефинитивно нешто што нам је недостајало. У ове двије године имали смо 550 оперативних захвата. Бенефити тога су огромни – један живот да смо спасили, било би вриједно свега овога. Имамо врхунске стручњаке који нам долазе, не бјежимо ни од једног типа операција, све радимо и стално учимо - рекао је за Радио Републике Српске, начелник ове Клинике, Никола Шобот.

Захваљујући клиници за кардиохирургију УКЦ-а, пацијенти са кардио-васкуларним обољењима умјесто одласка у иностранство и најзахтјевније захвате данас могу да обаве управо у овој највећој здравственој установи Српске.

- Имамо четири специјализанта који су на едукацијама у здравственим установама на Дедињи и у Сремској Каменици. Морам те људе похвалити, то је шест година одласка од своје куће, то су огромна одрицања. Добили смо нашег првог кардиохирурга, др Калинића, сад имамо четири анестестезиолога која завршавају супспецијализацију из кардиоанестезије. Средњи кадар нам је фантастичан. То је један тимски рад, и само као тим може да функционише, свака карика је битна - додао је Шобот.

Како би пацијентима пружили квалитетно лијечење потребна је стална едукација.

Еминентни стручњаци из региона долазе у УКЦ како би изводили кардиохируршке процедуре, а истовремено наши љекари одлазе на специјализације у иностранство како би након едукације почели самостално да обављају најсложеније кардиохируршке захвате.