latinica  ћирилица
20/06/2024 |  11:52 ⇒ 11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Србину из Звечана одређено задржавање до 48 сати

Србину Л.Д. који је синоћ ухапшен на бистричком мосту због сумњи да је учествовао у инцидентима испред општинске зграде у Звечану у мају прошле године одређено је полицијско задржавање до 48 сати, рекао је његов адвокат Љубомир Пантовић.
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ) -
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ)

Он је рекао да се његов клијент терети сада за наводно почињена четири дјела.

- То су она кривична дјела за која су терећени сви они учесници нереда испред општине Звечан. Те оптужбе су касније анулране и свеле су се на једну - "учествовање у групи која врши кривично дјело или хулиганизам". Вјероватно ће и мој клијент бити оптужен за исто кривично дјело - рекао је Пантовић.

Пантовић је нагласио да се нада да ће на основу "тежине дјела" тужилаштво донијети одлуку да његов клијент буде пуштен на слободу, можда већ и данас.

- Радње које се њему стављају на терет нису тешке и постоји вјероватноћа да већ данас или сутра буде пуштен на слободу. Видјећемо коју ће одлуку да донесе тужилаштво - додао је Пантовић.

До протеста на сјеверу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција 26. маја прошле године насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Припадници КФОР-а су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а послије неуспјелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника.

Повријеђено је више од 50 Срба и 30 војника КФОР-а, а након тога ухапшена су осморица Срба.

Срби који су протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтијевали су да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.