latinica  ћирилица
20/06/2024 |  08:45 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Клокић-Милићевић: Декларација никог не угрожава; 9. јануар остаје Дан Републике (ВИДЕО)

Свесрпски сабор и Декларација о заштити националних и политичких права српског народа никог не угрожавају и израз су српског јединства, поручили су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар без портфеља у Влади Србије задужен за област дијаспоре Ђорђе Милићевић у Јутарњем програму РТРС-а.
Ђорђе Милићевић и Златан Клокић, гости Јутарњег програма - Фото: РТРС
Ђорђе Милићевић и Златан Клокић, гости Јутарњег програмаФото: РТРС

- Нисмо учинили ништа ПРОТИВ било кога, ми смо учинили ЗА наш народ - истакао је Милићевић.

Он је рекао да је Свесрпскисабор догађај од историјске важности за Србију и Републику Српску и да усвојена Декларација дефинише најважније националне циљеве.

Клокић је рекао да је на Сабору послата порука заједништва Срба са обје стране Дрине, поручујући да 9. јануар остаје Дан Републике Српске, а 15. фебруар - Дан државности Србије, постаје и Дан државности Српске.

- 9. јануар никада неће бити оспорен - јасан је Клокић.

Милићевић и Клокић су поручили да ће Србија и Република Српска наставити заједнички да обиљежавају све националне празнике и датуме битне за историју српског народа.

Милићевић је најавио наставак активности на приближавању матице сународницима ван Србије и умрежавању српских организација широм свијета. 

- Језик, култура, историја, традиција и идентитет су симболи једног народа и ми морамо помоћи нашем нарду, гдје год живио, да сачува те симболе - поручио је Милићевић.

Коментаришући нови пакет америчких санкција, Клокић је рекао да је то скандалозан потез који неће донијети резултат који његови креатори очекују.

Додао је да увођење санкција потврђује да у америчкој Амбасади у БиХ постоје појединци који се баве Републиком Српском на тај начин, настојећи да је ослабе, али да Српска остаје опредијељена да пружи сваки вид подршке и заштите свима који се налазе на листи санкционисаних.

Подсјећамо, Канцеларија за контролу имовине странаца при Министарству финансија САД-а на листу санкција додала је седам компанија и два привредника из Републике Српске.