latinica  ћирилица
20/06/2024 |  07:24 ⇒ 11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшен Србин из Звечана

Припадници такозване косовске полиције привели су синоћ на бистричком пункту Србина из Звечана Л.Д. у вези са догађајима у мају прошле године испред општинске зграде у Звечану, рекао је замјеник командира тзв. косовске полиције за регион Сјевер, Ветон Ељшани.
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/ bg) -
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/ bg)

- Синоћ око 19.00 часова, на магистралном путу који води ка Лепосавићу приведена је једна особа српске националности због учешћа у инцидентима у Звечану у мају прошле године - рекао је Ељшани.

Додао је да се приведена особа налази на испитивању у полицијској станици у јужном дијелу Косовске Митровице.

- По завршетку испитивања, видјећемо шта ће тужилац да одлучи. Хоће ли га пустити или не. То је сада на њима - рекао је Ељшани.

До протеста на сјеверу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција 26. маја прошле године насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Припадници КФОР-а су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а послије неуспјелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника. Повријеђено је више од 50 Срба и 30 војника КФОР-а, а након тога ухапшена су осморица Срба.

Срби који су протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтијевали су да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.