latinica  ћирилица
19/06/2024 |  21:39 ⇒ 21:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: ЗСО остаје једини пут за нормализацију односа Београда и Приштине

Формирање Заједнице српских општина остаје једини пут напријед којим је могуће постићи нормализацију односа Београда и Приштине, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са специјалним посредником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у Београду.
Петковић и Лајчак (Фото: www.instagram.com/petarpetkovic.kim) -
Петковић и Лајчак (Фото: www.instagram.com/petarpetkovic.kim)

Петковић је у објави на свом Инстаграм налогу саопштио да је са Лајчаком разговарао о политичко-безбједносној ситуацији на Косову и Метохији "у свјетлу бројних ескалаторних потеза на штету српског народа" које свакодневно повлачи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

      View this post on Instagram

A post shared by др Петар Петковић (@petarpetkovic.kim)

Петковић је навео да је Лајчаку пренио чврсту опредјељеност Београда наставку дијалога "у којем је једино могуће тражити компромисна и одржива рјешења на простору КиМ, насупрот једностраним и насилним потезима којима прибјегава Приштина".

- Формирање Заједнице српских општина онако како је договорено у Бриселу, остаје једини пут напријед којим је могуће постићи нормализацију односа. А на Куртијеве трикове и покушаје манипулације нећемо насјести - написао је Петковић.

Лајчак је претходно у Београду разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Марком Ђурићем.

Он је у Београд стигао из Приштине гдје је разговарао са представницима међународне заједнице и главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.