latinica  ћирилица
19/06/2024 |  19:46 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Додик са Јенчом: Српска спремна да разговара са свима, али не прихвата наметања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву са помоћником генералног секретара УН за Европу, централну Азију и Америку Мирославом Јенчом.
Додик и Јенча (Фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Додик и Јенча (Фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Том приликом Додик је нагласио да је сарадња институција Српске са УН организацијом одлична, и да њихово особље ради добар посао, изразивши увјерење да ће и у наредном периоду бити једнако квалитетна.

Нагласио је да Српска не тражи навијачко понашање, него објективан приступ и да се поштује Дејтонски споразум онако како је написан.

Додик је упознао Јенчу са чињеницом да је ситуација у БиХ обзиљно нарушена нелегалним интервенцијама Кристијана Шмита, као и резолуцијом о Сребреници која није имала подршку унутрашњих органа БиХ да се нађе на дневном реду Генералне скупштине УН-а.

Поручио је да су бошњачке структуре срушиле Устав БиХ, дјелујући једнострано, чиме је додатно усложњена ситуација из које се не види излаз.

Нагласио је да је озбиљан проблем Уставни суд, те да не постоји закон о његовом раду, него правила која се измишљају, те да стране судије не могу доносити одлуке и да требају отићи.

- Српска тражи потпуно поштовање Дејтона, да се затвори Канцеларија ОХР-а и БиХ препусти евопским процесима - истиче Додик.

Он је обавијестио Јенчу да је Република Српска стабилна, да редовно измирује све своје обавезе и да у условима у којима се суочавају са потешкоћама изазваним америчким притисцима Српска остварује завидне резултате, те да је у Српској повећана минимална плата и број запослених је на рекордном нивоу.

Саговорници су се сложили да је једна од важних тема на којој би у будућности требали заједнички радити питање учешћа жена у политици. Додик је истакао да је поносан на чињеницу да се на неким од најзначајних позиција у Српској налазе управо жене.

Јенча је изразио задовољство на искреном и отвореном разговору. 

Додик је поручио да је важно за Српску да разговарају са свима који желе да чују став Српске и да Српска не може и неће прихватити наметање одлука.

Рекао је и да ће 200.000 КМ бити одвојено за сигурну кућу у Требињу, те да ће то бити дефинисано сљедеће седмице.

На састанку је разговарано и о другим актуелним темама у Републици Српској и БиХ.

Састанку су присуствовали и резидентна координаторка УН-а у БиХ Ингрид Мекдоналд, политичка савјетница у уреду резидентне координторице Ирина Лицзек и сарадник у уреду Ануар Зхаинаков.