latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:54 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд инсистира на примјени свега договореног са Приштином

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је на састанку са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком да Београд подржава Нацрт статута Заједнице српских општина који је израдила ЕУ, те наставља да инсистира на пуној примјени споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, као и све што је до сада договорено уз европско посредовање.
Марко Ђурић (Фото:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Ђурић је поновио да је Београд посвећен наставку дијалога као једином исправном путу за рјешавање најважнијег српског националног питања, саопштено је из Министарства.

Он је указао да је од јесени 2021. године када је Аљбин Курти дошао на чело привремених приштинских институција дошло до драстичног погоршања положаја српског и другог неалбанског становништва, као и свеукупног посрнућа стања у покрајини на свим нивоима.

- Куртијев режим континуирано напада процес дијалога под покровитељством ЕУ и примјењује мјере репресије које воде ка стварању моноетничког Космета, чиме се директно подривају циљеви међународне заједнице - рекао је Ђурић.

Уз подсјећање да је од 1999. године простор Косова и Метохије напустило више од 200.000 људи, као и да је, само у протеклих годину дана, више од 14 одсто Срба отишло са Космета, Ђурић је поновио забринутост због систематског прогона и кршења појединачних и колективних људских, економских, културних и политичких права тамошњих невећинских заједница, предоминантно Срба.

- Држава Србија ће наставити да буде посвећена миру и стабилности у региону и чини све што је у њеној моћи да заштити интересе свог народа и да осигура њихову безбједност и опстанак, који су на драматично високом нивоу угрожености усљед дуготрајних деструктивних акција Приштине - поручио је Ђурић.

У току је састанак предсједника Србије Александра Вучића са Лајчаком.