latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:49 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Званичници Српске о америчким санкцијама: Циљ притисака прихватање унитарне и антидејтонске БиХ (ВИДЕО)

Америчке санкције за медије, компаније и привреднике из Републике Српске још један су атак на Републику, која заговара поштовање уставног поретка БиХ, Дејтонског мировног споразума, али и атак на слободу говора и мишљења, порука је из Српске. Поручују, нећемо дозволити да нас ућуткате и нећемо одустати од наше Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Америчке санкције за медије, компаније и привреднике из Републике Српске још један су атак на Републику, која заговара поштовање уставног поретка БиХ, Дејтонског мировног споразума, али и атак на слободу говора и мишљења, порука је из Српске. Поручују, нећемо дозволити да нас ућуткате и нећемо одустати од наше Републике Српске.

АТВ – медијска кућа која се на листи америчких санкција нашла у јануару 2022. године. Двије и по године касније, нове санкције које се односе на 150 њихових радника. Руководство АТВ-К2, како наводе, неће дозволити да нека страна сила остави ни једног радника без посла, а неће дозволити ни да им се угуши слобода говора.

- Циљ је да нас уруше, да нам угуше слободу говора, да нам угрозе плате радницима - рекао је директор АТВ-а Срђан Кевац.

Осим атака на слободу говора, атак је ово и на Републику Српску. Према ријечима српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, наставак су притиска, који све више личи на лични обрачун. Приче о европској будућности су флоскуле, а суштина притисака на Републику Српску је намјера да се њено руководство натјера да прихвати унитарну и антидејтонску БиХ.

- Тако нешто није могуће прихватити, јер би то значило да судбину нашег народа препуштамо у руке оних који нам јавно, са нескривеном мржњом и пушком у руци, пријете етничким чишћењем из БиХ. То што се ратнохушкачи охрабрују, а кажњавају они који позивају на мир, свједочи о стварним намјерама оних који уводе ове срамне санкције - навела је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истиче да је на дјелу насиље свјетских моћника, који, додаје, не бирајући средства и методе желе да санкционишу Републику Српску и њене званичнике, да поштују оно што није дио Устава БиХ и Дејтонског споразума.

- Без обзира на то какве ће санкције бити и ко ће све наћи под њима, ми нећемо одустати од Републике Српске, нећемо одустати од уставне структуре БиХ и нећемо одустати од Дејтонског споразума. Можете да радите шта год хоћете, можете да нас санкционишете, али ми одустати сами од себе не можемо - изјавио је Нешић.

Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић истиче да нови пакет америчких санкција нема правно утемељење. То је, појашњава, механизам моћи којим САД кажњавају оне који се не повинују њиховим наређењима.

- Граде причу око предсједника Додика, желе да створе негативну слику и заплаше оне који имају било какву повезаност са Додиком - рекао је Стјепановић.

За СНСД-овог Мирослава Вујичића ово је примјер гажења демократије и америчке каубојске политике у континуитету. САД, каже, санкцијама желе да забране Србима из Републике Српске право на рад.

- Република Српска и њени руководиоци и политички ставови Републике Српске представљају проблем САД. Република Српска и фирме из Републике Српске су дошле на удар санкција САД само зато што имамо на неки начин другачије погледе ставове у односу на званичну политику САД - нагласио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.

Врло важно је да схватимо да је ово хибридни рат против Републике Српске и српског народа у БиХ, истиче министар Жељко Будимир. Наставак санкција само показује да они не одустају, иако се, додаје, показује да су до сада све њихове мјере биле безуспјешне. Против посљедњих, компаније из Српске најављују озбиљну правну борбу – за своје раднике, њихова права и углед.