latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:27 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Отворени радови на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина; Стратешки пројекат за Српску (ФОТО/ВИДЕО)

На Јахорини су данас свечано отворени радови на дистрибутивном гасоводу Пале - Јахорина.
Отварање гасне станице - Фото: РТРС
Отварање гасне станицеФото: РТРС

Почетак радова озваничио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина дио континуиране борбе да се дође до квалитетног снадбијевања гасом широм Српске, што је дуго опструисало Сарајево.

Додик је рекао да се годинама чека да се оствари један од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификасија, која у Српску доноси потпуно исправан и енергент који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбједност, што је дуго опструисало Сарајево.

- Гас представља стратешки енергент за развој - рекао је Додик.

Претходно је одржан радни састанак руководства "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева и Јавног предузећа "Србијагаса" са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Генерални директор "Сарајево-гаса" Недељко Елек изјавио је данас да ће убрзо почети реализација пројекта изградње магистралног гасовода Београд-Бањалука који је од стратешког значаја за Републику Српску.

- Врло брзо крећемо у израду пројектне документације. Комплетна инфраструктура "Србијагаса" и сви извођачи ће бити на располагању "Сарајево-гасу" који ће бити носилац овог пројекта - рекао је Елек на Јахорини након радног састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и генералним директором "Србијагаса" Душаном Бајатовићем.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да су данашњим отварањем радова на дистрибутивном гасоводу Пале-Јахорина начињени први кораци на изградњи гасовода Београд-Бањалука, пројекта којем може да се прикључи и Федерација БиХ уколико одлучи.

Бајатовић је након састанка са руководством "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева, којем је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао новинарима да је данашњи сусрет резултат одлука донесених на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду, на којем је одлучено да се неки пројекти реактивирају, а неки нови покрену.

Он је подсјетио да је "Србијагас" власник удјела "Гас промету" Пале и власник "Бијељина гаса", наводећи да ће ускоро гледати да доврше све што су тамо радили.

На састанку су присуствовали генерални директори "Сарајево-гаса" Недељко Елек и "Србијагаса" Душан Бајатовић, вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Српске" Лука Петровић, министар трговине и туризма Српске Денис Шулић, а присутан је и амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров.

Свечаности су присуствовали и шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, начелници општина Пале Бошко Југовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић, Сокоца Милован Бјелица и Вишеграда Младен Ђуревић, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац и бројне званице, представници јавног и политичког живота града Источно Сарајево.