latinica  ћирилица
19/06/2024 |  15:55 | Аутор: РТС

Борељ предложио земљама чланицама ЕУ да укину казнене мjере према Приштини

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ предложио је земљама чланицама ЕУ да укину казнене мjере према Приштини, уведене прије годину дана због ситуације на сјеверу Косова, сазнаје РТС од извора у Бриселу.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

О овој препоруци расправљају данас амбасадори земаља чланица у оквиру Политичког и безбједносног комитета ЕУ. Извори у Бриселу наводе да ће расправа показати расположење земаља чланица и могуће сљедеће кораке, али не очекују да се о овом питању брзо постигне сагласност.

- Нема сагласности да ли мјере против Приштине треба укинути одмах или то учинити постепено. Већина земаља чланица сматра да мјере треба укинути, више због баланса између двије стране у дијалогу него због самог учинка Приштине - наводе извори.

У извјештају поднетом 18. јуна Жозеп Борељ се позива на оцену да је Приштина предузела одређене кораке на испуњавању захтијева ЕУ.

Шеф европске дипломатије сматра да би укидање мјера био политички сигнал који би допринио уравнотеженом контексту у којем би дијалог Београда и Приштине могао да напредује.

У исто вријеме, Борељ очекује од Приштине да искористи прилику и дјелује на начин који избјегава ескалацију и некоординиране акције.

У саопштењу од 3. јуна прошле године, ЕУ је позвала Београд и Приштину на деескалацију, престанак једностраних потеза и реторике која изазива подјеле.

Према изворима, Борел је у извјештају нагласио и да ће Брисел наставити да прати дешавања на сјеверу Косова, као и даље потезе Београда и Приштине и да ће вршити притисак на обје стране како би се избјегле тензије.

ЕУ је у јуну 2023. увела казнене мјере Приштини након насиља на сјеверу Косова, када су градоначелници албанске националности уведени у општинске зграде, мимо препорука о избјегавању потеза који могу да изазову тензије.

Мјере уведене крајем јуна прошле године укључивале су избјегавање састанака ЕУ званичника са представницима Приштине и обуставу састанака у оквиру процеса стабилизације и придруживања.

ЕУ је тада суспендовала и коришћење предприступних фондова и разматрање пројеката за Косово у оквиру Инвестиционг фонда за Западни Балкан.