latinica  ћирилица
19/06/2024 |  15:24 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Заједничка борба против загађења вода у сливу Дунава

Јавна установа Воде Српске као партнер учествује у пројекту "Координисана дунавска акција за изузетне напоре у борби против загађења вода опасним материјама у условима променљивих притисака, изазова и циљева" чији је циљ унапређења сарадње у сливу Дунава.
Воде Српске - пројекат - Фото: Уступљена фотографија
Воде Српске - пројекатФото: Уступљена фотографија

- У сврху реализације пројектних активности потребно је извршити мјерења и узорковање површинских и подземних вода, као и урбаних и индустријских отпадних вода у Републици Српској за одређивање садржаја опасних супстанци које се у траговима могу наћи у овим водама, и као такве нису дио систематског праћења квалитета вода Српске - саопштено је из Вода Српске.

Како се наводи, општи циљ пројекта је да помогне властима појединих држава, Међународној комисији за заштиту ријеке Дунав и организацијама надлежним за управљање водама при успостављању оперативних, одговарајућих и усклађених процедура и алата у раду, као и координација стратегија и приоритетних акција које подржавају ефикасно рјешавање нових изазова, притисака и циљева у вези са проблемима појаве загађујућих супстанци у ријекама дунавског слива.

Посебан осврт пројекта је усклађивање и премошћавање јаза између ЕУ и земаља које нису чланице ЕУ.

Из Вода Српске наводе да у оквиру својих послова и законом прописаних надлежности прате стање квалитета вода у водотоцима Републике Српске на одређеним локацијама и профилима водних тијела који су дефинисани плановима управљања обласним ријечним сливовима и врши контролу загађивача одређивањем степена оптерећења загађујућим супстанцама.

У првој фази планира се узорковање површинских, подземних и отпадних вода како би се добили подаци који ће омогућити успостављање базе података за опасне супстанце и валидацију емисионог модела који ће послужити као подлога за успостављање пописа емисија опасних супстанци.

- У оквиру пројекта планиране су анализе потенцијално токсичних елемената, метала и металоида, пер и полифлуороалкилних супстанци, као и одређених лијекова - наводи се у саопштењу.

Како се додаје, одабир супстанци које ће бити анализиране слиједи важне загађујуће супстанце утврђене Оквирном директивом о водама и директивама које из ње слиједе, као што је Директива о квалитету воде намијењене за људску потрошњу.