latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:40 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Министарство финансија ће и даље инсистирати на принудној наплати дуга од УИО

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је Суд БиХ поново одгодио наплату дуга од 30 милиона КМ по правоснажној пресуди у корист Републике Српске против Управе за индиректно опорезивање БиХ на основу расподјеле прихода и помјерио рок наплате до 11. јуна 2025. године.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Из Министарства финансија наводе да рјешење Суда није званично стигло у ово министарство, али је упућено банкама како би била спријечена блокада рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ и онемогућена принудна наплата у корист буџета Републике Српске.

- Министарство финансија Републике Српске ће и даље инсистирати на принудној наплати уколико извршна пресуда Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода не буде реализована - наводи се у саопштењу.

Из Министарства упозоравају да се неизвршењем правоснажног судског рјешења ствара правна несигурност, а Република Српска трпи посљедице правне недоречености и компликованих односа у области индиректних пореза у БиХ.

У току 2018. године, провођењем поступка извршења блокадом рачуна Управе за индиректно опорезивање, Република Српска је успјела наплатити 4,7 милиона КМ, док остатак средстава и поред правоснажне пресуде није извршен, јер је Суд БиХ донио рјешење којим привремено одгађа поступак извршења.

Из УИО БиХ речено је за РТРС да су добили рјешење Суда и да овај проблем мора бити ријешен, али тако да не изазове енормне трошкове за Управу, што је, кажу, већ био случај и због чега је принудно извршење рјешења Суда БиХ и обустављено.