latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:24 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Циљ притисака - да руководство Српске прихвати антидејтонску БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је нови пакет америчких санкција правним лицима из Републике Српске наставак притиска, који све више личи на лични обрачун, а не на неки продуктивни политички приступ, јер поента ових санкција није у заштити БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На питање Срне да прокоментарише увођење америчких санкција правним лицима у Српској, Цвијановић је одговорила да је очито да су приче о европској будућности флоскуле, а да је суштина притисака којима је изложена Република Српска намјера да се њено руководство натјера да прихвати унитарну и антидејтонску БиХ.

- Тако нешто није могуће прихватити, јер би то значило да судбину нашег народа препуштамо у руке оних који нам јавно, са нескривеном мржњом и пушком у руци, пријете етничким чишћењем из БиХ - поручила је Цвијановић.

Она је нагласила да то што се ратнохушкачи охрабрују, а кажњавају они који позивају на мир, свједочи о стварним намјерама оних који уводе ове срамне санкције.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија увела је санкције за седам субјеката, те власника Инфинити групе Ђорђа Ђурића и генералног директора компаније "Калдера" Миленка Чичића који, како је наведено, представљају главне изворе прихода за предсједника Републике Српске Милорада Додика и његову породицу, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

У саопштењу је наведено да је санкционисана мрежа коју чине седам субјеката - Инфинити интернешнел група, "Проинтер", "Калдера", Инфинити медија, К-2 аудио сервис, Уна ворлд нетворк и Сиријус 2001 и два појединца Ђурић и Чичић.