latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:11 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Вулин: Резолуцију о Јасеновцу треба да усвоји Хрватска, а не Црна Гора

Мислим да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то треба да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа, поручио је потпредсједник Владе Републике Србије Александар Вулин коментаришући пријетње које је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман упутио Црној Гори због могућег усвајања резолуције о Јасеновцу.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Грлић Радман је запријетио Црној Гори да ће бити посљедица ако усвоје резолуцију о Јасеновцу и то зато што не види какве везе Црна Гора има са Јасеновцем. Није објаснио какве везе Хрватска има са Сребреницом, па је Хрватска једва дочекала да гласа за резолуцију која Србе проглашава за геноцидне. Али, и ја мислим да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, то ипак треба да уради Хрватска и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу, али и читавој НДХ - рекао је Вулин.

Или, каже Вулин, по Радману ни Хрвати, ни Хрватска немају везе ни са НДХ, ни са хрватским усташама, ни са Јасеновцем.

- А, рекао је Радман и да је: Хрватска остварила све своје спољно- политичке циљеве и да може бити узор и Црној Гори. Надам се да није под тим мислио на успјешно етничко чишћење Хрватске од Срба или да препоручује да по узору на Хрватску и Црна Гора формира владу која не смије да има Србе ни у чланству, ни као скупштинску подршку. Ако и препоручује надам се да Црна Гора овај пут неће послушати - поручио је Вулин.