latinica  ћирилица
19/06/2024 |  13:49 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Нешић: Нове санкције су атак на Српску која заговара уставну БиХ (ВИДЕО)

Нове санкције против правних лица у Српској, које је увела Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија, још један су атак на Републику Српску која заговара поштовање уставног поретка унутар БиХ, слободу говора и мишљења изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Очигледно да на дјелу имамо насиље свјетских моћника који не бирајући средства и методе желе да укроте Републику Српску и њене званичнике да поштују оно што није дио Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума - навео је Нешић.

Он је поручио да се, без обзира на санкције, никада неће одустати од Републике Српске и уставне структуре БиХ.

- Можете да радите шта год хоћете, али сами од себе одустати не можемо. Република Српска је дио српског народа, који је животно везан за Српску - рекао је Нешић.

Он је нагласио да БиХ може постојати само по договореном уставном поретку и на основу Дејтонског мировног споразума, те да ће насиље довести до мирне дисолуције.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија увела је санкције за седам субјеката, те власника Инфинити групе Ђорђа Ђурића и генералног директора компаније "Калдера" Миленка Чичића који, како је наведено, представљају главне изворе прихода за предсједника Републике Српске Милорада Додика и његову породицу, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

У саопштењу је наведено да је санкционисана мрежа коју чине седам субјеката - Инфинити интернешнел група, "Проинтер", "Калдера", Инфинити медија, К-2 аудио сервис, Уна ворлд нетворк и Сиријус 2001 и два појединца Ђурић и Чичић.