latinica  ћирилица
19/06/2024 |  13:32 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Випотник: Хрватска одбија сарадњу, нећемо одустати од заштите права

Хрватска одбија да сарађује и доставља информације о активностима које проводи у вези са изградњом наводног центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори уз ријеку Уну, рекао је за Срну министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник, указавши да је заправо ријеч о нуклеарном објекту на граници са Републиком Српском.
Бојан Випотник - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВипотникФото: Уступљена фотографија

- Ми нећемо одустати од заштите својих права! Настављамо истраживања на нашој страни. Наша академска заједница, али и академска заједница из региона се снажно укључила у заштиту наших права и увјерен сам да ћемо приморати Хрватску да одустане од изградње нуклеарног објекта на нашој граници - поручио је Випотник.

Випотник указује да Српска није званично обавијештена да је у Хрватској у току припрема за издавање локацијске дозволе за овакво постројење, што је још један доказ да Хрватској није стало до добросусједских односа, и да премијер Андреј Пленковић није говорио истину када је рекао да се до 2028. неће ништа радити.

- Хрвати су тек сада, за потребе израде идејног и главног пројекта, те издавање локацијске и грађевинске дозволе израдили геодетски снимак који служи као подлога за уврштавање у просторне планове, што је својеврсно признање да у просторно-планској документацији бивше ЈНА складиште није уплањено као нуклеарни објекат - указао је Випотник.

Упозорава да овакав однос Хрватске неће остати без одговора.

- Зато ћемо ми пред међународне институције и међународну јавност вратити у фокус питање избора локације и захтјевати стратешку процјену утицаја на животну средину у прекограничном контексту просторно-планске документације - рекао је Випотник.

Министар указује да се одлагањем нуклеарног отпада на Трговској гори угрожавају животи и здравље људи у 13 општина у сливу ријеке Уне.

- Такво понашање је недопустиво и представља кршење међународних конвенција и нашег права као потенцијално погођене земље на правовремено информисање, на шта нећемо остати нијеми - истакао је Випотник.