latinica  ћирилица
19/06/2024 |  12:02 | Аутор: СРНА

Стојаковић: Хеликоптер МУП-а Србије од велике помоћи у гашењу пожара

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић рекао је да ће хеликоптер МУП-а Србије стациониран овог љета у Требињу много допринијети ватрогасцима у превенцији, сузбијању, те бржем и ефикаснијем гашењу пожара у Херцеговини.
Хеликоптер из Србије у Требињу - Фото: РТРС
Хеликоптер из Србије у ТребињуФото: РТРС

Стојаковић је рекао Срни да ће ова летјелица бити више него корисна када је ријеч о гашењу пожара на неприступачним херцеговачким теренима, којих је, како је навео, сијасет.

- Тиме ће и материјална штета бити знатно мања - навео је Стојаковић, говорећи о хеликоптеру "бел 212" МУП-а Србије, чије је присуство у Требињу договорено између званичника Српске и Србије на недавном Свесрпском сабору у Београду.

Он је истакао да су ватрогасци Српске спремни за дјеловање у актуелном љетном периоду када се више него иначе очекују пожари на отвореним просторима, укључујући и оне на којима су важни усјеви.

Стојаковић је рекао да се у ватрогасну опрему и материјални положај ватрогасаца улаже, али да то може много више и боље.

- Приоритетно је да се материјални положај ватрогасаца у наредном периоду побољшава и да се даје више средстава за њихову што бољу опремљеност. Ако имамо задовољне и добро опремљене ватрогасне јединице, имаћемо и далеко већу сигурност становништва у локалним заједницама Српске - рекао је Стојаковић.

Он је навео да је у Српској 69 ватрогасних јединица, од чега је 31 професионална, док су остале добровољне и индустријске.

- Број професионалних ватрогасаца је око 1.000. Он варира сваке године и због природног одлива кадра и пријема нових. Али, то је број професионалаца којима располаже Српска - рекао је Стојаковић.