latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:30 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Важно да српски народ буде безбједан ма гдје живио

Ставом 28 Декларације са Свесрпског сабора потпуно јасно и недвосмислено је истакнуто да српски народ има право на пуну безбједносну сарадњу, те је на тај начин постигнута безбједносна гаранција за српски народ гдје год живио, рекао је Срни декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је додао да сви закључци имају смисао и сви у суштини регулишу свеукупну могућу сарадњу која је почела Споразумом о специјалним и паралелним везама Српске и Србије, а сада је до детаља разрађен сваки сегмент могуће сарадње двије државе, односно српског народа са једне и друге стране Дрине и српског народа гдје год живио.

Он је нагласио да је важно да је Декларацијом постигнут пуни консензус и потпуно јединствен став да се српски народ мора заштитити на било којем простору на којем живи, од Српске и Србије, земаља бивше Југославије па до земаља Европе, Америке и других дијелова свијета...

То значи, навео је Жупљанин, да је постигнута потпуна безбједносна гаранција за српски народ.

- У једном закључку се каже да Српска и Србија морају пружати помоћ српском народу у свим сегментима, што подразумијева и безбједносни сегмент - рекао је Жупљанин.

Жупљанин је навео да Декларација не пријети и не наноси штету никоме и све што је у њој наведено односи се на стварање и развој у условима мира и стабилности.

- Мир и стабилност на овим просторима су могући уколико се успоје очувати и одржати војна неутралност. То је такође Декларацијом дефинисано, односно да Српска подржава војну неутралност Србије и сама се обавезује да ће заступати принципе војне неутралности у односу на постојеће војне савезе, посебно на НАТО који је главни и кључни проблем у обезбјеђењу мира и стабилности у свијету - рекао је он.

Жупљанин сматра да ће Декларација дугорочно имати велики значај и остаће на владама Српске у Србије да спроводећи усвојене закључке на директан, законодавни и сваки други начин дефинишу сва питања која се тичу разматрања односа и свесрпског јединства и саборности.

- Свесрпски сабор је један од најважнијих догађаја у историји српског народа. То је нешто најбоље што се догодило српском народу чак и послије Другог свјетског рата, да не говоримо о новијој историји - закључио је Жупљанин.