latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:18 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Митић: Без значајнијих промјена за Србију и Српску након избора за ЕП (ВИДЕО)

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда Александар Митић рекао је за РТРС да не треба очекивати много промјена у европској политици према Србији и Републици Српској након избора за Европски парламент.
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, илустрација) -
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, илустрација)

- Европски парламент је увијек гласао против интереса српског народа и мислим да ће се то наставити и у овом сазиву уколико већину формирају центристичке странке - рекао је Митић, додајући да је данас ипак више оних који имају разумијевања за српске интересе, али недовољно да би се промијенила политика ЕУ.

Он је навео да су прогнозе предвиђале значајан раст тврде деснице, али да су центристичке партије успјеле да побољшају резултате.

- Најзначајнији помак је пад либералних парија и Зелених који су доживјеле значајан пораз, док је трда десница направила солидан резултат кроз продор од 30 до 40 мјеста, то су прије свега суверенистичке партије. Већину и даље држи Европска народна партија, која ће вјероватно дати предсједника Европске комисије и настојати да потисне ове суверенистичке партије - рекао је Митић.