latinica  ћирилица
19/06/2024 |  07:51 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Стјепановић: Америчке санкције механизам моћи којим кажњавају оне који се не повинују њиховим наређењима (ВИДЕО)

Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је за РТРС да нови пакет америчких санкција правним лицима из Српске нема правно утемељење, јер је то механизам моћи којим САД кажњавају оне који се не повинују њиховим наређењима.
Лазар Стјепановић - Фото: РТРС
Лазар СтјепановићФото: РТРС

- Граде причу око /предсједника Републике Српске Милорада/ Додика, желе да створе негативну слику и заплаше оне који имају било какву повезаност са Додиком - рекао је Стјепановић, коментаришући нове санкције САД-а уведене против више правних лица из Републике Српске под образложењем да представљају главне изворе прихода за Додика и његову породицу.

Стјепановић је истакао и да судски процес против предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића долази из истог правца - америчке Амбасаде у БиХ која, каже, од почетка тврди да је то оправдан поступак, да је Кристијан Шмит високи представник који може да мијења законе и да на основу тога могу да се покрећу поступци.

- Од самог почетка видљиво је незаконито увођење кривичног дјела у кривични процес, Шмит није високи представник и суди се предсједнику који је само извршавао своја овлаштења - навео је он.

Стјепановић је истакао да је постојање Канцеларије високог представника неспојиво са европским путем БиХ и да је ОХР одавно требало да буде затворен.