latinica  ћирилица
17/06/2024 |  17:16 ⇒ 18/06/2024 | 10:36 | Аутор: РТРС

Србија и Српска једна породица - 9.јануар нико није укинуо и биће слављен још величанственије (ВИДЕО)

Да Декларација Свесрпског сабора није само слово на папиру потврда је да је њена реализација већ почела. У Српској су ресорни министри у Влади Србије, креће реализација потписаних меморандума.
Састанак у палати Републике (Фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušic) -
Састанак у палати Републике (Фото: predsjednikrs.rs/Dona Katušic)

Из Србије је и данас стигла економска, али и политичка подршка Републици Српској.

Стигла је и порука да Републику Српску нико не може да подијели. Пренијела ју је у Палати Републике Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за бригу о породици и демографију Србије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик још једном је поручио да нико није и неће укинути 9. јануар као Дан Републике.

Први кораци ка спровођењу Декларације су већ начињени. Договорени су и они сљедећи. Циљ је видљива сарадња у свим секторима. Али и међусобна политичка подршка Српске и Србије. Зато је и једна од порука министарке Милице Ђурђевић Стаменковски, током прве званичне посјете Бањалуци, да су Српска и Србија једна породица. Најоштрије је осудила изјаве Зукана Хелеза, у којима, каже, непримјерено и бахато Србима у Републици Српској пријети прогоном по узору на велику трагедију коју су преживјели Срби из Републике Српске Крајине.

- Републику Српску су жељели да сведу на ниво топонима. Покушали су да избришу њено крштено име користећи скраћеницу "РС". Називали су је мањим ентитетом БиХ, а сада ни то више није довољно него појединци који не желе суживот и поштовање Дејтонског споразума, најављују да би Републику Српску подијелили на два "босанска" кантона, источни и сјеверни. Републику Српску нико не може да подијели, потлачи и потчини, и она није ничија слушкиња - рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Републици Српској нико не може да одузме право да слави 9. јануар. А славиће се и даље, јер у Декларацији, нигдје не пише да се Дан Републике укида, како то опозиција тврди и покреће потписивање петиције. И док они покрећу петицију, каже предсједник Српске Милорад Додик, нико не покреће иницијативу за измјену закона у скупштини, што је потребно да би неко укинуо 9. јануар. Славићемо и 15. фебруар, као Дан државности Српске и Србије, али 9. јануар као Дан Републике нико неће укинути.

- Видјеће 9. јануара како ће то изгледати. Ако је ико одговарао због обиљежавање 9. јануара смо ја и моји сарадници. На свим обиљежавањима 9. јануара претходних година никада нисам видио никога из опозиције, ни из СДС-а, ни из ПДП-а. Одједном су сада почели да бране - рекао је Додик.

Ђурђевић Стаменковски је истакла да је веома значајно што ће се и у Српској светковати Сретење, које се у Србији слави због два историјска догаја – Првог српског устанка и Сретењског устава. То ни на који начин не умањује значај 9. јануара који ће се празновати, вјерује министарка, више и боље него што је то било претходних година.

- Оптуживати Додика да је елиминисао 9. јануар чије је светковање био спреман да плати и политичким опстанком, каријером и животом је заиста непримјерено и банално - истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Свесрпски сабор није завршен 8. јуна, он је тек почео и све што будемо радили ићи ће у правцу тога да и даље трасирамо пут за остварење наших националних циљева, поручују званичници Српске и Србије.

- Срби су суочени са демографским проблемима, ми желимо да видимо како реаговати на свијест људи, да остану и да живе на овим просторима, за то има довољно разлога и у Српској и у Србији - изјавио је Додик.

И управо због тога, два министарства чији је ресор породица – у оквиру Сабора потписали су први меморандум о сарадњи. У првом кораку издвојиће 85 хиљада евра за финансирање пројеката у три локалне заједнице.

- Министарство породице Републике Српске ће расписати јавни конкурс, обавијестиће нас о пријављенимал, кандидоване пројекте основаће комисију и на њима је да утврде које ће то бити општине које ће добити пројекте - додала је Ђурђевић Стаменковски.

Ти пројекти биће посвећени дјеци, очевима, мајкама, родитељству, промоцији породице у цјелини. То је Ђурђевић Стаменковски пренијела и на састанку са ресорном министарком Селмом Чабрић.