latinica  ћирилица
17/06/2024 |  15:38 ⇒ 18/06/2024 | 10:37 | Аутор: РТРС

Наставља се сарадња ресорних министарстава Србије и Српске; Глишић и Випотник о заједничким пројектима (ВИДЕО)

Наставља се сарадња ресорних министарстава Србије и Српске. Министар за јавна улагања Србије Дарко Глишић своју прву радну посјету започео у Бањалуци са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојаном Випотником. Тема састанка биле су могућности заједничког аплицирања за међународне пројекте енергетске ефикасности.
Глишић и Випотник - Фото: РТРС
Глишић и ВипотникФото: РТРС

Једна од области могуће сарадње су пројекти енергетске ефикасности које је министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију започело са међународним партнерима у области јавних установа.

- Међународни партнери настављају са пројектима енергетске ефикасности, али се више окрећу приватним објектима, зградама и домаћинствима, док у Републици Српској још има потребе за спровођењем пројеката у јавном сектору - рекао јек Випотник.

Два министарства настојаће да остваре заједнички наступ према страним кредиторима у пројекту енергетске ефикасности, каже и министар Дарко Глишић. Истиче да би у Србији финансирали објекте у области високоградње, науке, здравства, спорта и културе.

- Пробаћемо да у наредном периоду дођемо до тога како би било најбоље да наставимо према страним инвеститорима да дођемо до оних од који би могли да преусмјеримо новац - изјавио је Глишић.

Било је говора и о размјени искустава пројектантских кућа из Српске и Србије о могућностима добијања лиценци и дозвола за рад с обје стране Дрине.

- Да размијенимо искуства пројектанских кућа у Српскоиј и Србији како би лакше добиле дозволе и они у Србији а и у Српској - додао је Глишић.

Договорено је да се закључци који се утврде спроводе на техничком нивоу, а потом поново буде одржан узвратни састанак и преглед активности.