latinica  ћирилица
17/06/2024 |  15:38 | Аутор: СРНА

Тадић: Дејтонски споразум брутално крше Бећировић и бошњачки кадар

Савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић рекао је Срни да Дејтонски споразум брутално својим одлукама угрожава бошњачки кадар у БиХ, а не Српска, како је то учеснике самита о Украјини у Швајварској обмануо бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је рекао да су међу тим одлукама противдејтонско продужење трајања мандата судијама Уставног суда БиХ старијим од 70 година, покретање иницијативе за усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН без неопходне одлуке Предсједништва БиХ, бошњачка неуставна блокада Дома народа због закона о Уставном суду БиХ, те ометање надлежности Српске и Федерације БиХ када је ријеч о доношењу имовинских закона.

Он је истакао да бошњачки кадар доноси одлуке којима руши Дејтонски мировни споразум свуда гдје се бар једним гласом могу прегласати представници Републике Српске и српског народа.

Тадић је оцијенио да је то једина истина о томе ко је непријатељ Дејтонског мировног споразума.

- Чињеница да Република Српска упозорава да таква кршења није спремна да трпи по било коју цијену, не представља кршење Дејтонског мировног споразума, него заштиту Републике Српске, БиХ и тог споразума од рушилачких напада политичара попут Бећировића. Њега и њему сличне треба питати зашто нападају споразум, а не нас који бранимо споразум - поручио је Тадић.

Бећировић је на самиту о Украјини, одржаном у Швајцарској, рекао да "Република Српска, уз отворену подршку Русије, угрожава Дејтонски мировни споразум и пријети стабилности БиХ и региона".