latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:55 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

ПУ Бањалука: Санкцнионисано 1.235 учесника у саобраћају

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, у периоду од 13. – 17.06.2024. године, на подручју Полицијске управе Бањалука са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали су акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на санкционисање недозвољене бризине кретања моторних возила и управљања возилом под дејством алкохола.
Полиција Српске (Фото: instagram.com/ mup.srpske) -
Полиција Српске (Фото: instagram.com/ mup.srpske)

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, у току акције укупно су санкционисали 1.235 учесника у саобраћају.

- Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, евидентирали су 809 прекршаја прекорачења брзине кретања моторних возила од дозвољене, од чега је 457 учесника у саобраћају који су се кретали брзином возила од 10 до 20 км/h више од дозвољене брзине, 233 учесника у саобраћају који су се кретали брзином возила од 20 до 30 км/h, 111 учесника у саобраћају који су се кретали брзином возила од 30 до 50 км/h, осам учесника у саобраћају који су се кретали брзином преко 50 км/h - наводи се у саопштењу.

Полицијски службеници контролисали су и извршили алкотестирање 8.637 учесника у саобраћају.

Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисана су 292 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног броја санкционисаних возача 161 возач је санкционисан због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 95 возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, 29 возача је задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је седам "младих возача", односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства. Четири возача су одбила да се подвргну испитивању на присуство алкохола. Евидентирана су 164 остала прекршаја.

- Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, дана 16.06.2024. године, у току горе наведене акције, су привремено одузели путничко возило марке „Peugeot“, јер су приликом контроле лица С.З. из Бањалуке, утврдили да је исти вишеструки повратник у чињењу прекршаја, те да има евидентиран дуг у регистру новчаних казни у износу од око 2 856,05 КМ - наводи се.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, истог дана, у току горе наведене акције, су привремено одузели мотоцикл "Keeway matrix", којим је управљало лице Д.Б. из Бања Луке. Извршеним испитивањем на присуство алкохола, код лица Д.Б. утврђено је присуство од 1,75 г/кг алкохола у организму.

- Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају - закључили су из ПУ Бањалука.