latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:10 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Чабрић-Ђурђевић Стаменковски: Почиње реализација договорених пројеката (ВИДЕО)

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић изјавила је да данашњи састанак у Бањалуци са министром за бригу о породици и демографију Србије Милицом Ђурђевић Стаменковски представља наставак тема интегрисаних у Меморандум потписан уочи Свесрпског сабора у Београду, као и да су договорене конкретне активности, које почињу већ сутра.
Чабрић и Ђурђевић Стаменковски - Фото: СРНА
Чабрић и Ђурђевић СтаменковскиФото: СРНА

- Данас смо договорили конкретне активности са којима Министарство креће већ од сутра. Биће јавни позив, локалне заједнице ће имати прилику да кандидују своје пројекте - рекла је Чабрићева новинарима у Бањалуци након састанка са Ђурђевић Стаменковски.

Она је навела да се иде са конкретном реализацијом, да би до краја календарске године били завршени пројекти које финансира Влада Србије у договору са ресорним министарством у Српској.

Стаменковски је констатовала да је Свесрпски сабор отворио ново поглавље сарадње Србије и Српске.

Она је подсјетила да се потписани меморандум два министарства односи на сарадњу у области популационе политике, демографије, те међугенерацијске сарадње.

- Министарство за бригу о породици и демографију опредијелило је 10 милиона динара /око 85.500 евра/ за ову буџетску годину што ће бити упућено локалним самоуправама које буду кандидовале пројекте у области популационе политике, породичних вриједности, промоције борбе против бијеле куге и свега што је значајно за породицу и нашу дјецу - навела је Стаменковски.

Она је рекла да су очекивања да у наредној буџетској години буду издвојена знатно већа средства како би се показао континуитет у намјери да се дјеца из Српске и Србије не одвајају.

Стаменковски је рекла да су одмах након Свесрпског сабора организоване посјете ученика из Српске Београду, као и да се у наредном периоду планира иста активност.

- Почињемо системом малих корака пут ка заједничком циљу, а то је да створимо утисак да су Србија и Српска једна породица и да ћемо се међусобно помагати и подржавати -  нагласила је Стаменковски.

Она је рекла да је Министарство породице, омладине и спорта Српске данас послало званичан допис и ресорном министарству Србије дало пуну сагласност у складу са потписаним Меморандумом о координацији даљих активности.

- Декларација у целини, а и наш меморандум о сарадњи нису пуко слово на папиру. Људи ће имати прилику да виде како изгледа када на Дрини градимо заједничке мостове наше сарадње, суживота и спајања и свега онога што представља заједничку вредносну вертикалу Српске и Србије. Желимо да будемо своји на своме са обе стране Дрине и то право нико не може да нам оспори. Желимо да бринемо о свој деци без обзира на националну и верску припадност - нагласила је Стаменковски уз поруку да Српска и Србија брину о свим породицама.