latinica  ћирилица
17/06/2024 |  10:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Додон: Подршка Молдавије резолуцији о Сребреници је погрешна и срамотна одлука

Бивши предсједник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.
Игор Додон (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU, илустрација) -
Игор Додон (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU, илустрација)

- Ово је погрешна и срамотна одлука, коју најоштрије осуђујем - рекао је он за данашњу Политику.

Додон је нагласио да је за Молдавију веома важно пријатељство са Србијом.

- Лично познајем вашег предсједника Александра Вучића, он је један храбар лидер и патриота своје земље. Нећу претјерати ако кажем да га сматрам и својим пријатељем и да ми је увијек било задовољство да се са њим лично сретнем - рекао је Додон.

Одговарајући на питање да ли размишља о кандидатури на предсједничким изборима у Молдавији у октобру, он је навео да ће тражити могућност да се уједини сва опозиција и да се изађе са заједничким кандидатом.

- Уколико се то не деси, постоји могућност да ме моја Партија социјалиста, главна опозициона и друга по броју мандата у парламенту, предложи као предсједничког кандидата - рекао је он.

Према ријечима Додона, између 60 и 70 одсто становништва Молдавије је против уласка земље у НАТО.

- Наш устав је децидно прописао апсолутну војну неутралност - истакао је Додон, оцењујући да опстанак Молдавије као државе зависи управо од неутралног статуса.