latinica  ћирилица
15/06/2024 |  13:20 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Зечевић: Српска не може дозволити укидање ентитетског вета (ВИДЕО)

Република Српска сигурно ни под коју цијену не може дозволити укидање ентитетског вета јер тиме губимо суштину самог Дејтонског мировног споразума, изјавио је члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Српске Милан Зечевић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Милан Зечевић - Фото: РТРС
Милан ЗечевићФото: РТРС

Зечевић је објаснио да је коначни циљ, још од 14 приоритета и захтијеваних 113 мјера од којих је БиХ испунила 110, био додатно суфинансирање свих земаља западног Балкана које треба да се придруже процесу европске интеграције.

- Од тих средстава која су предвиђена један значајни дио би требао да дође у БиХ. Првобитни договор је био да мора да се испуни 95 одсто од тих 113 мјера. Ми након усаглашених испуњених 97 одсто, односно 110 од 113 мјера, ипак добијамо знак стоп. Преломна тачка постаје ентитетски вето – рекао је Зечевић.

Зечевић је нагласио да је ентитетски вето суштина Дејтонског мировног споразума.

- То некоме можда звучи поједностављено, међутим то је стварна чињеница. Дејтонски мировни споразум подразумијева и заснива се на конститутивности сва три народа, а та конститутивност у једном сложеном политичком систему, пресложеном као што је БиХ, представља основни бедем очувања те конститутивности. Значи, да ентитет и сваки конститутивни народ путем тог вета може да заступа своје интересе, да заступа интересе народа какав јесте. И зато је укидање ентитетског вета најбржи корак ка потпуној унитаризацији БиХ. То је просто чиењница и камен спотицања читаве политике и читаве ове приче. – објаснио је Зечевић.

Зечевић је напоменуо да морамо бити свјесни тога да укидање ентитетског вета, ентитетског гласања, ствара једну додатну причу ка коначном циљу неодрживости БиХ.

- Тако да разумијем намјере које стоје иза жеље да се укине ентитетски вето, а то је унитаризација. Мени то на крају испадне апсурдно. Исти Дејтонски мировни споразум као да је добио рок након којег је требао да истекне и он ће се полако, из године у годину дегенерисати и изобличити да би се на крају поново довео на циљ ка унитарној БиХ. А сам чин окончања свих оних тешких времена из деведесетих је управо завршио тиме да се призна конститутивност народа и да се она чува. Она јесте темељ данашњег друштва и читаве БиХ – поручио је Зечевић.