latinica  ћирилица
15/06/2024 |  09:48 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Павловић: Важно да српски народ почне да себе посматра као цјелину

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања /ЦДПИ/ Републике Српске Душан Павловић сматра важним да српски народ себе почне да посматра као цјелину, а не на начин како му је то представио непријатељ, подијелио га и направио границе, те је истакао да је Свесрпски сабор неопходан.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

Павловић је рекао Срни да је таква врста сабирања неоходна поготово у околностима у којим су велики и битни играчи политичког Запада против основих и егзистенцијалних интереса српског народа.

Он је оцијенио да је Свесрпски сабор историјски догађај и представља континуитет српског саборовања који траје више од 1.000 година.

Према његовим ријечима, једна врста сабирања овог типа је неопходна да би опстали, преживјели, прошли са што мање штете, а с друге стране да би Срби искористили промјене да успоставе што бољу позицију у будућности на овим просторима, а самим тим и за све друге људе.

- Када српски народ добије своју позицију, постане свјестан своје позиције на тлу југоисточне Европе и оствари ту своју позицију, то ће значити стабилност за регион и то ће у ствари помоћи свим народима овдје да добију стабилност и просперитет и престану да буду слуге нових колонијалних пројеката - рекао је Павловић.

Он је истакао да је Сабор донио један потпуно нови квалитет и нову позицију Републици Српској.

- Онај ко је био тамо и чуо колико се говорило о Републици Српској, колико је сва ова борба Републике Српске посљедњих 30 година и та њена изражена свијест о идентитету и значају српског система вриједности, колико је Декларацију помогла Србији да се врати себи, тек долази на видјело - навео је Павловић.

Он је нагласио да је битно да српски народ почне себе да посматра као цијелину.

- Ако ми прихватимо границе које је направио непријатељ, ми смо већ дијелом поробљени. Самим тим што их је непријатељ направио, наш је посао да их анулирамо на било који начин - закључио је Павловић.