latinica  ћирилица
13/06/2024 |  19:35 ⇒ 22:18 | Аутор: sputniknews.com

Кивот са моштима Јустина Ћелијског и руска чудотворна икона у Спасовданској литији у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Од Вазнесењског до Светосавског храма у Београду литија поводом славе престонице – Вазнесења Господњег, односно Спасовдана. Народ се, упркос киши, у великом броју окупио код Вазнесењске цркве, из које су припадници Гарде Војске Србије изнијели мошти Преподобног Јустина Ћелијског.
Спасовданска литија, Београд (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Спасовданска литија, Београд (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

На челу литије, коју предводи патријарх српски Порфирије, налазе се мошти Јустина Ћелијског и чудотворна икона Мајке Божје Знамење.

Литија је кренула од Цркве Вазнесења Господњег Улицом краља Милана до Трга Славија, гдје ће патријарх српски Порфирије прочитати јеванђеље и освештати престоничке улице.

Часни крст носи најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

Славска литија ће затим преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-Храма Светог Саве.

Услиједиће патријархова бесједа, послије чега ће бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и цјеливање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног прије 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију. Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живио у 20. вијеку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који је у литургији саслуживао патријарху Порфирију.

Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.