latinica  ћирилица
13/06/2024 |  19:13 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Суљагић друге оптужује за говор мржње, а позива на рат и пријети (ВИДЕО)

Директор Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емир Суљагић данас је требало да буде саслушан у Полицијској управи Зворник, због, како је наведено, пријетњи које је упутио замјенику начелника ове Полицијске управе Адису Цибралићу.
Емир Суљагић -
Емир Суљагић

На друштвеним мрежама навео је да је одбио да буде испитан без присуства адвоката. Изјаву за Радио-телевизију Републике Српске, по изласку из Полицијске управе није дао. Како је навео, опет на друштвеним мрежама, не жели да комуницира са медијским кућама које негирају геноцид и промовишу рат.

Је ли ово говор мржње и ко у овом случају промовише рат!?

Угрожавање безбједности почињено на штету полицијског службеника - овако је Окружно тужилаштво у Бијељини оквалификовало кривично дјело за које се Суљагић терети. Потврдили су за РТРС да је предмет против њега формиран.

- Полицијским службеницима ПУ Зворник је наложено предузимање свих потребних мјера и радњи у циљу прикупљања доказа, потребних за расвјетљавање предметног догађаја и доношења правилне и законске тужилачке одлуке - навели су из Тужилаштва.

Да полицијски службеници из Зворника поступају под надзором Окружног јавног тужилаштва у Бијељини у предмету против Суљагића и да га треба саслушати као осумњичено лице, потврђено је из надлежне Полицијске управе.

- Наведено лице се сумњичи да је 31.5. 2024. године извршио кривично дјело угрожавање безбједности, тако што је путем телефона упућивао пријетње помоћнику начелника Полицијске управе Зворник, Адису Цибралићу - навели су из ПУ Зворник.

Суљагић се на друштвеним мрежама пожалио због позива на саслушање. Ово је, наводи, третман који добија од полиције. Иако је све јасно из дописа надлежних институција, наводи и да не зна ко га оптужује.

- Ово је како српска полиција третира несрбе: као инфериорне људе без права или законитог поступка. У међувремену, чланови ове полицијске станице малтретирају мене и остале запосленике Меморијалног центра Сребреница, проводећи ванредне истраге против нас - навео је Суљагић.

И ту није крај Суљагићевом изношењу тврдњи и то из а тастатуре, јер испред камере није желио. Бар не испред камере РТРС-а. Похвалио се тим, након што је написао да је напустио Полицијску управу Зворник, одбивши да буде испитиван без присуства његових адвоката.

- Док сам одлазио, приступио ми је репортер РТРС-а, али сам одбио да разговарам с њим. Не желим комуницирати с медијским кућама које негирају геноцид и промовишу рат - навео је Суљагић.

Случајно или не, оваква Суљагићева порука на друштвеним мрежама услиједила је дан након што је РТРС објавио изјаву предсједника Скупштине Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Бранимира Којића, који је, износећи манипулације у вези са бројем укопаних у, како каже, војничком гробљу Поточари, навео да су међу уписаним жртвама и припадници тзв. Армије БиХ страдали током цијелог рата у Сребреници. Међу њима је поменуо и Суљагићевог оца, који је сахрањен као жртва из јула 1995. године, а погинуо је 1992. године.

- Мој отац је убијен на свом огњишту, а његов је убијен у нападу на српско село и сада њему смета што смо га демаскирали што је сахрањен као жртва наводног геноцида. Смета му што износимо истине и на овај начин покушава да ме ућуткује, а морам да кажем да ме неће ућуткати, сваку информацију износићу јавно и говорићу - рекао је Којић.

И због тога што Којић говори од Суљагића је добио кривичну пријаву. Како год, била ова изјава разлог или не за оптужбе на рачун РТРС-а, једно је сигурно - Суљагић је у више наврата јавно позивао на рат. Све је доступно, и то на мјесту, на којем у својим објавама не штеди ни РТРС ни полицију Српске - на интернету.