latinica  ћирилица
13/06/2024 |  18:21 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Народна скупштина у јулу о Декларацији: Додик очекује двотрећинску већину (ВИДЕО)

Наредног мјесеца Народна скупштина требало би да се изјасни о Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору у Београду.
Додик на посебној сједници НСРС - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик на посебној сједници НСРСФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује двотрећинску већину у Парламенту јер је ријеч о будућности српског народа.

Каже да је таква подршка значајна, али није неопходна и да је најзначајније да документ буде усвојен.

Подсјећа да је у Декларацији у закључку 29 наведено да се празницима у Српској додаје Сретење - 15. фебруар као Дан државности, а 9. јануар остаје Дан настанка Републике.

И аналитичари су сагласни да над овим питањима не треба стављати упитнике и дозволити да неки под палицом политичког Сарајева и појединих страних амбасада уруше јединство српског народа.

Додик је увјерен да ће Декларацију о будућности Срба у Народној скупштни подржати и посланици владајуће коалиције, али и велики дио опозиције. У вези са Декларацијом нико не би требало да има дилему. Нагласио је да је то најсвеобухватнији документ српског народа у посљедњем вијеку, који показује правац будућег националног кретања.

- Потпуно сам увјерен да ћемо имати двотрећинску већину. Да ли ће неко бити за или против то није важно. Поједини су слагали бројне материјалне чињенице. Република Српска је само придодала својим светковинама и Дан државности, 15. фебруара, а 9. јануар остаје као Дан Републике Српске. Он се и до сада тако прослављао, што пише и у закону - рекао је Додик.

У опозицији кажу да подржавају Декларацију. Ипак, своју подршку довели су у питање тумачећи закључак 29 тог документа и говорећи да је укинут Дан Репбулике. Како је већ познато, ту је наведено да је уз 9.јануар Дан настанка Српске и 15. септембар Дан заставе уврштен још један национални празник- 15. фебраур Сретење, Дан државности.

Да је у будућности неопходно јединство српског народа, сагласан је и дипломатски економиста Синиша Пепић. То је значајно и у политичком, националном и економском смислу. То је задатак потписника Декларације. На том путу не би смјело бити подјела на власт и опозицију.

- То ће бити тешко са онима који посматрају српске интересе трансакционо, односно кроз девизу "ја ћу се декларативно залагати за српске националне интересе, али нећу подржавати оно што власт чини да то оствари" - каже Пепић.

Након усвајања Декларације у парламентима Српске и Србије, документ ће бити враћен владама. Извршна власт има задатак да за сваки закључак направи оперативни план реализације.