latinica  ћирилица
13/06/2024 |  14:18 | Аутор: СРНА

Влада Српске у Невесиње уложила више од 40 милиона КМ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је на свечаној сједници Скупштине општине Невесиња поводом крсне славе ове општине Спасовдана, да је Влада Српске у посљедњих шест година у Невесиње уложила више од40 милиона марака у различите пројекте.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Обраћајући се на свечаној сједници на којој су додијељена и пригодна признања за заслужне грађане и удружења, Шеранић је истакао да Влада Српске у овој општини ради озбиљан посао.

- Важно је да се задржи правац и по питању друштвених дјелатности и културних манифестација које су вриједне за цијелу Херцеговину. Надам се да ћемо заједно подржати и Дом здравља и болницу које функционишу са изузетним успјехом. О томе како ради ова болница говори податак да је овдје оперисана и моја мајка - поручио је Шеранић.

Он је честитао славу у име предсједника Републике Српске, Владе и премијера, те у своје име.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић честитао је свима славу општине и храма, те захвалио свим присутним гостима.

Захваљујући директорима јавних установа, црквеној општини, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, свим посланицима, он је истакао да без свих њих резултати које је Невесиње постигло ме би били могући.

Он је захвалио Влади Републике Српске, те Србији, предсједнику Србије Александру Вучићу и бившој премијерки Ани Брнабић, који су учинили много да три милиона евра стигну у Невесиње.

- Већину пројеката не би могли спровести без влада Србије и Српске. Невесиње је као стратешке гране прогласило енергетику и пољопривреду. Енергетика због пројекта "Горњи хоризонти" и због изградње ХЕ Дабар, што је нешто најзначајније и што ће се десити нашој општини. Надам се да ће у наредне три године потећи први киловати струје и први милиони у буџет - рекао је Авдаловић.

Авдаловић наглашава да ће 2024. вјетро-парк "Гребак" бити укључен на мрежу од чега ће Невесиње добити милион марака у буџету.

- Што се тиче пољопривреде међу пет смо произвођача млијека у Српској. Ове године имамо пет милиона литара млијека која се предају мљекарама, те још два милиона која се производе и прерађују у домаћинствима - каже Авдаловић.

Према његовим ријечима, када се развију енергетика и пољопривреда и поправе путеви доћи ће ред и на туризам.

- Остаје нам пут према Гацку, ових дана ће се поћи и са реконструкцијом пута према Дивину. То би створило услове за прве пројекте у туризму. Видјели сте планинско језеро на Вележу - оно је бисер. Намјеравамо да појас Вележа кандидујемо за парк природе. Циљеви нам остају исти, вјерујем да ћемо у наредним годинама бити подржани од Београда и Бањалуке. Новац ћемо трошити најбоље што можемо, нећемо злоупотребљавати положај и бринућемо о свакој марки и сваком грађанину - поручио је Авдаловић.

На сједници у Дому културе "Небојша Глоговац" приказан је филм о постигнућима општине Невесиње у протеклом периоду.

Додијељени су и поклони ђацима генерације и захвалнице за 16 удружења и појединаца.