latinica  ћирилица
12/06/2024 |  21:50 ⇒ 13/06/2024 | 07:44 | Аутор: РТРС

Циљ Владе - просјечна плата 2.000 КМ (ВИДЕО)

Циљ Владе Републике Српске је да до 2026. године просјечна плата у Српској достигне 2.000 КМ, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић гостујући у емисији Телеринг.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Да смо добили гасовод и двије гасне електране по 600 мегавата и да је обезбијеђено финансирање прије 15 година, ми бисмо данас имали ту плату од 1.000 евра - истакао је премијер Српске.

Вишковић је рекао да је просјечна плата у априлу ове године премашила износ од 1.400 КМ.

Он је истакао да је, без обзира на притиске, буџет Српске стабилан, што показује и податак да су пензије у посљедњих неколико година повећане за 70 одсто.

- То је за оне који имају 40 година пензијског стажа и више него довољно. Али, не може се очекивати да неко ко има 15 година радног стажа, од чега осам учешћа у Одбрамбено-отаџбинском рату, има пензију од 1.000 КМ - рекао је Вишковић.

Вишковић је рекао и да је крајње вријеме да власти у БиХ почну доносити самостално одлуке у интересу народа који представљају, како би БиХ кренула развојним путем.

Вишковић је нагласио да Република Српска не кочи План раста, јер су у том погледу учињени додатни напори како би од 113 тачака било усаглашено 110.

- Чак смо успјели да се договоримо и о преостале три које се односе на Уставни суд БиХ, етничко гласање и заједнички кол-центар. И, када сам дошао на састанак и био спреман да прихватим све тачке, услов је био да се усвоји буџет заједничких институција - рекао је Вишковић и подсјетио да је Република Српска сагласност на тај буџет дала још у децембру, али да је договор био да, прије усвајања буџета, буду расподијељена блокирана средства која износе око 600 милиона КМ, али тај договор није испоштован.